Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Διαδηλώσεις κατά του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»

Από τις διαδηλώσεις στην πόλη του Μεξικού
Από τις διαδηλώσεις στην πόλη του Μεξικού
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Πλημμύρισε η κεντρική πλατεία Σόκαλο της μεξικανικής πρωτεύουσας, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», πόλεμο που κήρυξε ο Πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν στα τέλη του 2006 και μέχρι σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σχεδόν σε 40.000 ανθρώπους.

Πρόκειται για τον ακήρυχτο πόλεμο, που έχει μετατρέψει το Μεξικό σε ένα απέραντο νεκροταφείο, καθώς οι δολοφονίες είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πλέον καθημερινό φαινόμενο έχει καταστεί και η ανακάλυψη ομαδικών τάφων, κατά κύριο λόγο μεταναστών που βρίσκονται καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» γίνεται πρόσχημα, ακόμη και όχημα για μαζικές δολοφονίες συνδικαλιστών ή αγωνιστών, ακόμη και ολόκληρων αγροτικών κοινοτήτων, θυσία στα συμφέροντα της ολιγαρχίας που κερδίζει και από το ναρκεμπόριο, όπως καταγγέλλουν λαϊκές οργανώσεις.

Η διαδήλωση στο Σόκαλο αποτελεί την κατάληξη της τετραήμερης πορείας διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε στην πόλη Κουερναβάκα, νότια της πρωτεύουσας, ενώ διοργανωτής της φέρεται να είναι ο ποιητής και αγωνιστής Χαβιέ Σισίλια, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ασφαλείας Τζενάρο Γκαρσία Λούνα, ως βασικού υπεύθυνου για τη μετατροπή της χώρας σε σφαγείο. Κατηγόρησε, δε, την πολιτική εξουσία για διαφθορά και διασυνδέσεις με τους βαρόνους της κοκαΐνης και τα καρτέλ των ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ