Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνεργασία και ... αντιπαραθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενας ακόμη γύρος στρατηγικού και οικονομικού σινοαμερικανικού διαλόγου ξεκίνησε χτες στην αμερικανική πρωτεύουσα και τα ζητήματα της ατζέντας, πολλά και ως συνήθως ακανθώδη, παρά την εξομάλυνση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Κυρίαρχο θέμα φέτος, είναι ο συντονισμός σε θέματα «στρατηγικής ασφάλειας», μερικές ημέρες μετά την επιχείρηση για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που θέτει πλέον στο επίκεντρο το Πακιστάν και θίγει ακροθιγώς και τα κινεζικά συμφέροντα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον αρχικά δήλωσε ικανοποίηση για τη συμμετοχή στρατιωτικών, ώστε «να αποφευχθούν πιθανές επικίνδυνες παρεξηγήσεις ή λάθος υπολογισμοί» και αμέσως μετά κάλεσε την ΛΔ Κορέας να αποφύγει τις τυχόν προκλήσεις, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην Κίνα. Οι συνομιλίες αναμένεται επισήμως να θέσουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη νότια Ασία, αλλά θα επικεντρωθούν στην Κορέα (φυσικά δεν μπορεί παρά να συζητηθεί και ο πόλεμος στη Λιβύη και τη βόρεια Αφρική, όπου υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα κινεζικών μονοπωλίων). Παράλληλα, η Κλίντον «απέρριψε» τις απόψεις που στις ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως απειλή και στην Κίνα θεωρούν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας, τονίζοντας ότι «έχουμε περισσότερα να κερδίσουμε μέσα από τη συνεργασία παρά από τη σύγκρουση».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ανέφερε ότι οι οικονομικοί στόχοι των ΗΠΑ και της Κίνας, αν και είναι διαφορετικοί δεν βρίσκονται «σε αντιπαράθεση». Στο επίκεντρο της οικονομικής διαμάχης φυσικά η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος αλλά και οι πιέσεις της Κίνας περί μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν και ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα ηγηθούν σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πτυχές του διαλόγου, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο επίτροπος Ντάι Μπινγκούο, σύμβουλος της κινεζικής ηγεσίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα διεξαγάγουν διάλογο για στρατηγικά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ