Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Υποπτη αναζωπύρωση θρησκευτικής έντασης

ΚΑΪΡΟ.--

Σε αιματηρό πεδίο μάχης μεταξύ χριστιανών κοπτών και σαλαφιστών (ακραίων) μουσουλμάνων μετατράπηκε, το Σάββατο, συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 200. Ο στρατός παραπέμπει 190 άτομα σε δίκη. Πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαίωσε όσους, επανειλημμένως, έχουν εκφράσει, μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ, την εκτίμηση ότι «πολλές δυνάμεις» θα επεδίωκαν να διχάσουν τον αιγυπτιακό λαό και να ανακόψουν την όποια προοπτική ριζοσπαστικοποίησης των αιτημάτων του.

Ολα ξεκίνησαν, όταν μια ομάδα περίπου 500 σαλαφιστών περικύκλωσε μία κοπτική εκκλησία στη συνοικία Ιμπάντα μετά από φήμη ότι κρατείται εκεί χριστιανή που έχει προσηλυτιστεί στο μουσουλμανισμό. Είναι η πολλοστή φορά που κυκλοφορεί μια τέτοια εμπρηστική φήμη. Τέτοιες φήμες επικαλέστηκαν οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τον περασμένο Δεκέμβρη, καθώς και οι δράστες της επίσης πολύνεκρης ομηρίας στην κοπτική εκκλησία της Βαγδάτης. Μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια του Σαββάτου, η γυναίκα που εμφανιζόταν να «έχει απαχθεί από χριστιανούς» στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Χριστιανοί και σαλαφιστές συγκρούστηκαν με σκληρότητα. Δύο εκκλησίες και σπίτια πυρπολήθηκαν, ενώ ο στρατός χρειάστηκε αρκετές ώρες για να ελέγξει την κατάσταση. Μικρότερης εμβέλειας συγκρούσεις σημειώθηκαν και την Κυριακή έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία χριστιανοί. Η διαμαρτυρία επαναλήφθηκε και χτες, με τους διαδηλωτές να κατηγορούν το στρατό ότι δεν τους προστάτευσε.

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Ισάμ Σάραφ, χτες, αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντέλ Αζίζ αλ Γκίντι, η άμεση εφαρμογή «νομοθεσίας που ποινικοποιεί τις επιθέσεις κατά τόπων θρησκευτικής λατρείας». Προειδοποίησε, δε, το βολικό πρόσχημα του «θρησκευτικού σεχταρισμού» ότι θα αντιμετωπιστούν «με σιδηρά πυγμή όσοι προσπαθούν να διχάσουν τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ