Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αντιπαραθέσεις για το δημοψήφισμα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Απροκάλυπτη επίθεση» στη συμφωνία του Ντέιτον με την οποία τερματίστηκε το 1995 ο πόλεμος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (σ.σ. για να εδραιωθεί η ιμπεριαλιστική τάξη), χαρακτήρισε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο «Διεθνής Αντιπρόσωπος» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ινζκο, το προγραμματισμένο για τα μέσα Ιούνη δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη παραμένει «προφανής η ανάγκη διεθνούς στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας», επισημαίνοντας ότι επτά μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί κεντρική κυβέρνηση. Κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη «να πάρουν πολύ σοβαρά» την επιδείνωση της κατάστασης στη Βοσνία, προειδοποιώντας για τους σοβαρούς κινδύνους που επισείει για την ευρύτερη περιοχή.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας παρουσιάστηκε επιστολή της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης, όπου υποστηρίζεται πως αποστολή του Βαλεντίν Ινζκο είναι «η εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας με την έκθεσή του» και εκτιμάται ότι οι απειλές για το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προέρχονται από τη συνεχιζόμενη κατάχρηση εξουσιών του Διεθνούς Αντιπροσώπου, οι οποίες «δεν μπορεί πλέον να γίνουν άλλο ανεκτές...».

Η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον Βαλεντίν Ινζκο, ενώ ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βοσνία Αλεξάνταρ Μπότσαν Χαρτσένκο δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την έκθεση του Διεθνούς Αντιπροσώπου.

Ο Σέρβος πρέσβης στον ΟΗΕ Φεοντόρ Στάρσεβιτς υποστήριξε ότι το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, σχετικά με τη βοσνιακή εισαγγελία, τα δικαστήρια και τις υπερεξουσίες του Διεθνούς Αντιπροσώπου, ούτε απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ούτε τις συμφωνίες του Ντέιτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ