Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Καισαριανή τίμησε τον Κ. Καλαντζή

Από την εκδήλωση στη μνήμη του Κ. Καλαντζή. Στο βήμα ο δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής
Από την εκδήλωση στη μνήμη του Κ. Καλαντζή. Στο βήμα ο δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής
Με μία μεγάλη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καισαριανής, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και η ΚΝΕ, τιμήθηκε προχτές το βράδυ, στο δημαρχείο Καισαριανής, ο αγωνιστής, ποιητής και δάσκαλος, Κώστας Καλαντζής και η συντρόφισσα της ζωής του, αγωνίστρια και δασκάλα, Ξανθίππη Βακαρέλλη.

Στην κατάμεστη - από Καισαριανιώτες κάθε ηλικίας, συναγωνιστές και συναδέλφους του ζεύγους - αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου και στο δίωρο πλούσιο πρόγραμμα, που περιλάμβανε ομιλίες, απαγγελίες, προσωπικές μαρτυρίες, προβολή βίντεο και μουσική και τραγούδια, παρουσιάστηκαν το παιδαγωγικό έργο, η αγωνιστική δράση, οι προσωπικότητες του ζευγαριού στη ζωή, την επιστήμη και τον αγώνα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Νίκος Καραντηνός (πρώτος ομιλητής) σημείωσε πως «συγκλονιζόμαστε σήμερα, που σε τούτη εδώ τη μικρή πολιτεία, εμείς, η γενιά της Αντίστασης, που περπατήσαμε με τον Κώστα Καλαντζή, που αγωνιστήκαμε με την Πιπίτσα, μπορούμε να πούμε δυο λόγια. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπάρχουν σε αυτή την αίθουσα νιάτα, που δίνουν την εγγύηση ότι ο αγώνας που έκανε η Καισαριανή δεν είναι αγώνας χαμένος. Είναι ιστορία, που δίνει κάλεσμα για το σήμερα».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο αντιδήμαρχος Καισαριανής Τάκης Λαζαρίδης, παραδίδοντας το λόγο στο δήμαρχο Γιώργο Κατημερτζή, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ηταν επιβεβλημένο χρέος του δήμου μας να τιμήσει τους δύο αυτούς δασκάλους και αγωνιστές, πρώτον για τη μεγάλη τους κοινωνική προσφορά και δεύτερον, για την ολοκληρωτική συμμετοχή τους στον αγώνα του καισαριανιώτικου λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ».

Από μέρους της ΚΝΕ, ο Σίμος Πολυχρονάκης, σημείωσε ότι «εμείς οι νεότεροι, η γενιά που ζει μέσα σε χαλεπούς καιρούς, που αναγκάζεται σήμερα να παλέψει για τα αυτονόητα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στα ιδανικά που πίστεψε και δίδαξε ο Κ. Καλαντζής, στα οράματα για τα οποία αγωνίστηκε».

Για τη συμβολή του Κ. Καλαντζή στη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης, μίλησε ο λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Γρόλλιος. Την κεντρική ομιλία, με τίτλο παρμένο από το τελευταίο βιβλίο του Κ. Καλαντζή, «Στον αστερισμό του Γληνού», έκανε η δασκάλα, Ελένη Δασκαλοπούλου - Μωραΐτη, η οποία παρουσίασε τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής και δράσης του ζεύγους.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από την ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καισαριανής και απαγγελίες. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο λογοτέχνης Β. Λιόγκαρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ