Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ελέγχεται πλέον η κατάσταση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Τα δύσκολα βρίσκονται στο παρελθόν. Ελπίζω ότι ο κίνδυνος ξεπεράστηκε και ότι η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της χώρας»... Αυτό δηλώνει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η σύμβουλος και εκπρόσωπος του Σύρου προέδρου, Μπουτέινα Σάαμπαν, παραδεχόμενη ότι έχει χρησιμοποιηθεί βία και ότι η συριακή ηγεσία «ήταν προετοιμασμένη για τη διεθνή καταδίκη των μεθόδων καταστολής της δράσης των ενόπλων συμμοριών που χρησιμοποιήσει».

Οι δηλώσεις της Σάαμπαν συμπίπτουν χρονικά με την επίσημη έναρξη των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Συρίας που προβλέπουν εμπάργκο όπλων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων - ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για 13 Σύρους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο πανίσχυρος αδελφός του προέδρου Μάχερ που είναι, ουσιαστικά, επικεφαλής του στρατού, καθώς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αλί Μαμλούκ, αλλά όχι ο ίδιος ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Οπως σχολίαζαν αναλυτές εντός και εκτός Συρίας, η εκτίμηση της Σάαμπαν ότι η κατάσταση ελέγχεται, δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, συνεχίστηκαν, χτες, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις πόλεις Μπανιάς και Χομς, όπου έχουν εισέλθει τεθωρακισμένα και φέρονται στρατιώτες να κάνουν έλεγχο από πόρτα σε πόρτα και αθρόες συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι σε ερευνητική αποστολή της που έφτασε στη χώρα με τη συναίνεση της συριακής ηγεσίας, δεν επιτράπηκε να μεταβεί στην πόλη Ντεράα στο νότο, όπως είχε συμφωνηθεί. Σκοπός της αποστολής είναι να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να διεξάγει έρευνα για το κατά πόσο έχουν γίνει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα, όπως καταγγέλλουν αντικαθεστωτικές οργανώσεις. Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι η Συρία δεν πρόκειται να είναι υποψήφια για έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ