Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Παραμένει πράσινο στα χαρτιά

Το χαρακτηρισμό του ελεύθερου μέρους του κτήματος Θων σε πράσινο, με ταυτόχρονη αναστολή των οικοδομικών αδειών για ένα επιπλέον έτος, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής του, ανατρέποντας παλαιότερη απόφασή του, με την οποία προβλεπόταν να χτιστεί το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος ελεύθερου χώρου με νέα μεγαθήρια από τον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό. Το θέμα, που συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ.

Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή - με έντεχνο τρόπο - «πέταξε» για άλλη μια φορά το «μπαλάκι» στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το παζάρι διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται το πράσινο, που τόσο έχει ανάγκη η τσιμεντούπολη της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, με την εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του δήμου, Γ. Βαρδαλάκης (σ.σ. ταυτόχρονα και στενός συνεργάτης του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος και απουσίαζε για άλλη μια φορά από τη συνεδρίαση), πρότεινε ο δήμος να μην καταβάλει λεφτά στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την απαλλοτρίωση του Θων. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, όταν ο Βωβός αγόρασε το κτήμα, τα λεφτά του πήγαν στο δημόσιο αφού αυτός ήταν ο παλαιός ιδιοκτήτης, εφόσον τα Ιδρύματα και η Αγροτική Τράπεζα ανήκουν σε αυτό.

Κοντολογίς, αν και ο Γ. Βαρδαλάκης είχε δίκιο, το ερώτημα ωστόσο είναι, γιατί, ενώ ο δήμος είχε αυτές τις πληροφορίες -που δεν είναι και ιδιαίτερα άγνωστες - δεν πίεζε εξαρχής το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει όλα τα χρήματα, αλλά αντ' αυτού προτίμησε να παίζει επί σειρά μηνών τη... «γάτα με το ποντίκι» με το υπουργείο, που είχε ως άμεση συνέπεια την εξ ολοκλήρου αγορά του κτήματος από τον Βωβό. Αλλωστε, αλησμόνητες θα παραμείνουν οι ραδιοφωνικές συνομιλίες του Αβραμόπουλου με τον Λαλιώτη, όπου ο δήμαρχος ισχυριζόταν ρητά πως αν το ΥΠΕΧΩΔΕ έδινε χρήματα τότε και αυτός θα συνεισέφερε, κάτι που υπογράμμισε εκείνη την περίοδο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε όμως και το υπουργείο είναι άμοιρο ευθυνών, από τη στιγμή που, ενώ ήξερε πως το δημόσιο έχει τα χρήματα (με τα οποία ο Βωβός αγόρασε το Θων), δεν προσπάθησε να απαλλοτριώσει το κτήμα.

  • Σε κινητοποίηση στις 22 του Φλεβάρη (5 μ.μ.) μπροστά από το κτήμα Θων, καλούν τους κατοίκους των Ανω Αμπελοκήπων ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής μαζί με την Επιτροπή Σωτηρίας του κτήματος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο Αθηναίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ