Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Καμιά επανάπαυση και εφησυχασμός

Τον αγώνα των εργαζομένων για επαναλειτουργία χαιρετίζουν η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, με έμφαση στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα 

Από την τελευταία κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Κρητικού»
Από την τελευταία κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Κρητικού»
Τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία «Κρητικός», στην Πάτρα, ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης και στην απόλυση των 280 εργαζομένων σ' αυτήν, χαιρετίζει και στηρίζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια, που από κοινού ετοιμάζουν εργοδοσία-κυβέρνηση και ξεπουλημένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν διπλό στόχο: Από τη μια, στο όνομα της βιωσιμότητας του μέγιστου δυνατού κέρδους, στα πλαίσια της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, να χτυπηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από την άλλη, εκβιάζουν με ωμό τρόπο τους εργαζόμενους να μπουν στη λογική του μικρότερου κακού και να δεχτούν να γίνουν εξιλαστήρια θύματα της πιο άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοσίας.

«Καλούμε τους εργαζόμενους - υπογραμμίζει η ΝΕ του ΚΚΕ - να μη δεχτούν να κατεβάσουν τον πήχη των δικαιωμάτων τους όπως τους καλούν εργοδοσία-κυβέρνηση και να μπουν στη στρούγκα της μετα-ΟΝΕ εποχής. Το ότι σήμερα αναγκάζονται να συζητούν λύσεις, έστω στα μέτρα τους, για το άνοιγμα του εργοστασίου, είναι καρπός της δικής τους πάλης και της πολύπλευρης στήριξης των εργαζομένων της πόλης μας».

Τονίζει, επίσης, ότι «ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί, να γίνει πιο πιεστικός, να στερεώσει τα παλλαϊκά του χαρακτηριστικά. Μόνο η σθεναρή αγωνιστική στάση των εργαζομένων της επιχείρησης και όλης της εργατικής τάξης της Πάτρας μπορεί να εμποδίσει και να ακυρώσει τους ελιγμούς της εργοδοσίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους εργάτες και τις εργάτριες να πρωτοστατήσουν μαζί με τους κομμουνιστές για την οικοδόμηση του δικού τους λαϊκού μετώπου. Να αμφισβητήσουν τη σημερινή εξουσία και τους θεσμούς της, για να ανοίξει ο δρόμος για λαϊκή εξουσία. Για να χτυπηθεί η ρίζα του κακού, για να ανήκει στους εργαζόμενους ο πλούτος που οι ίδιοι παράγουν, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Το ΠΑΜΕ

Τον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση, «που από την πρώτη στιγμή - σημειώνει - αντιστάθηκαν και που σε καθημερινή βάση περιφρουρούν το δικαίωμα στη δουλιά», χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει, επίσης, τον αγώνα όλων των εργαζομένων της Πάτρας, που καθημερινά στέκονται αλληλέγγυοι στους συναδέλφους τους, με αποκορύφωμα τη μαζική και δυναμική 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κρητικός» εδώ και 6 μήνες αντιστέκονται στις τρομοκρατικές πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, να αποδεχτούν 80 ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Στη συνέχεια και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε συνεχή αγώνα, η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο της επιχείρησης ως αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης της, με τις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές της ΕΕ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί: «Την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας και κανένα κεκτημένο δικαίωμα. Καλούμε όλα τα σωματεία-Ομοσπονδίες-Εργατικά Κέντρα να σταθούν αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων του "Κρητικού"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν ενημέρωση γύρω από τα σχέδια για μειώσεις μισθών (2018-02-02 00:00:00.0)
Απάντησαν με στάσεις εργασίας στις απολύσεις (2017-03-02 00:00:00.0)
Εμπρακτη συμπαράσταση από τα σωματεία της Αθήνας (2004-09-11 00:00:00.0)
Τίποτα δε χαρίστηκε... (2001-06-27 00:00:00.0)
Να γίνει υπόθεση όλης της Πάτρας (2001-01-05 00:00:00.0)
Αντίσταση σε ΜΑΤ και εργοδοσία (2000-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ