Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΒΕ ΒΟΛΟΥ
Επιμένει στα «φακελώματα»!

Ζητάει από τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με στοιχεία που αφορούν στα απόρρητα προσωπικά τους δικαιώματα, ακόμα και στα πολιτικά τους φρονήματα 

Απόσπασμα από το εξαντλητικό ερωτηματολόγιο της επιχείρησης
Απόσπασμα από το εξαντλητικό ερωτηματολόγιο της επιχείρησης
Να «ξεγυμνωθούν» εντελώς μπροστά στο «αφεντικό» τους, «δείχνοντάς» του όλα τα στοιχεία που αφορούν σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα - ακόμα και τα πολιτικά τους φρονήματα - απαιτεί από τους εργαζόμενους η εταιρία ΑΕΒΕ στο Βόλο. Η εν λόγω επιχείρηση, που ανήκει στον Ν. Κιολεΐδη - γνωστό «εκσυγχρονιστή» επιχειρηματία και φίλο του πρωθυπουργού - συνέταξε και ενεχείρισε στους εργαζόμενους για να το συμπληρώσουν ένα απαράδεκτο ερωτηματολόγιο. Σ' αυτό καλούνται ν' αναφέρουν γραπτώς στοιχεία που σχετίζονται με την προσωπική ζωή των εργατών μέσα και έξω από το εργοστάσιο!

Συγκεκριμένα, εκτός των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας, οικογενειακής κατάστασης, σπουδών, προηγούμενης εργασίας κι άλλων αυτού του είδους, ζητούνται και στοιχεία που αφορούν σε προβλήματα υγείας, σε θέματα ειδικών ή ιδιαίτερων συνηθειών και ενδιαφερόντων και, γενικότερα, στο πώς ζει στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του ο κάθε εργαζόμενος. Μάλιστα, σε συγκεκριμένο «εδάφιο» του ερωτηματολογίου - ανάμεσα σ' εκείνα που αναφέρονται στην κοινωνική ζωή του εργαζομένου - συμπεριλαμβάνεται και το εξής ερώτημα: «Ασχολείσαι με την τέχνη, το συνδικαλισμό και την πολιτική;».

Με δεδομένο ότι η ΑΕΒΕ δεν είναι μια εταιρία δημοσκοπήσεων που ενδιαφέρεται να καταγράψει τις απόψεις, τις θέσεις και τα παράπονα των εργαζομένων της σχετικά με εργασιακά, αλλά και, γενικότερα, κοινωνικά θέματα και λαμβανομένου υπόψη ότι ο «εκσυγχρονιστής» ιδιοκτήτης της έχει «βεβαρημένο μητρώο» σε παράνομα «φακελώματα» των εργαζομένων - θ' αναφερθούμε σχετικά παρακάτω - είναι φανερό ότι όταν συμπληρωθεί αυτό το ερωτηματολόγιο, θα χρησιμοποιηθεί καταλλήλως και κατά το δοκούν. Και, βεβαίως, τίποτα δε ρωτιέται τυχαία, ακόμα και ό,τι φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, γνωστό και ανώδυνο. Π.χ. αν γίνουν γνωστά τα στοιχεία τίτλων σπουδών, μπορούν να βοηθήσουν την εργοδοσία να επιλέξει το πώς θα συμπεριφέρεται έναντι κάθε εργαζόμενου χωριστά, αφού μπορεί να χρειάζεται διαφορετική συμπεριφορά κι αντιμετώπιση σ' έναν απόφοιτο δημοτικού από έναν απόφοιτο πανεπιστημίου.

Υφαρπαγή απαντήσεων

Μεγάλο μέρος του ερωτηματολογίου καταλαμβάνουν ερωτήματα με τα οποία ζητείται από τους εργαζόμενους ν' αναφέρουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους ή και στην υγεία τους, ακόμα και τα οποία οφείλονται στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν μέσα στο εργοστάσιο. Με τα ερωτήματα αυτά, η εργοδοσία δίνει την εντύπωση πως ενδιαφέρεται να ενημερωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε αν χρειαστεί να λάβει και μέτρα για τη λύση τους. Ομως, στην πραγματικότητα αλλού αποσκοπεί. Επιχειρεί να υφαρπάξει μια απάντηση των εργαζομένων που δε θα αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων - είναι δύσκολο στον εργάτη ν' αναφέρει προβλήματα, φοβούμενος ότι αυτό μπορεί αύριο να το πληρώσει με την απόλυσή του, πολύ περισσότερο που στην επιχείρηση δεν υπάρχει καν συνδικαλιστικό σωματείο για να τον υπερασπιστεί - ώστε να τη χρησιμοποιήσει καταλλήλως, όταν και αν τυχόν ελεγχθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας, ή και κάποια Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Κι, εν πάση περιπτώσει, γιατί να πιστέψει κανείς ότι η ΑΕΒΕ δεν είχε άλλο τρόπο να μάθει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί της - και τα οποία η ίδια δημιουργεί - κι αναγκάζεται να προσφύγει σε εσωτερικό «γκάλοπ»;

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η ΑΕΒΕ προχωρεί σε μια επιχείρηση «ασφυκτικού φακελώματος» του εργαζομένων της για να τους ελέγχει πλήρως και ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, αυτό το κάνει γιατί νιώθει να έχει «λυμένα τα χέρια της», ξέροντας ότι κινείται ακριβώς στην κατεύθυνση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προωθεί την κατάργηση κάθε δικαιώματος στους χώρους δουλιάς, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση όλων των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Δεύτερο κρούσμα

Η ΑΕΒΕ δεν εμφανίζει για πρώτη φορά ερωτηματολόγιο φακελώματος. Οπως είχε γράψει ο «Ρ» στις 12-2-2000, η επιχείρηση του Ν. Κιολεΐδη είχε τότε κυκλοφορήσει ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο «Αίτηση εργασίας», το οποίο απευθυνόταν προς όποιον ήθελε να προσληφθεί στην εταιρία και του ζητούσε ν' αναφέρει στοιχεία, που, εκτός των άλλων, αφορούσαν στο θρήσκευμα, στην εφορία του και στο ΑΦΜ του, στη στρατιωτική του θητεία, αλλά και στην προσωπική του ζωή, όπως, π.χ., για τα ενδιαφέροντά του εκτός εργασίας, για το ποινικό του μητρώο, για τις ασθένειες που πέρασε κ.ά. Στο τέλος, δε, του υποδείγματος της «Αίτησης εργασίας», ως κατακλείδα, αναγράφονταν τα εξής:

«Δηλώνω υπεύθυνα ότι:

Α) Οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας πρέπει να κατατεθούν στην εταιρία, με απόδειξη παραλαβής εντός των χρονικών ορίων που νόμος ορίζει.

Β) Ενημερώθηκα ότι η εταιρία έχει εσωτερικό κανονισμό.

Γ) Οταν το προσωπικό της εταιρίας πάρει κανονική άδεια ομαδικά και σε χρόνο που θα καθορίσει η εταιρία, εάν δε δικαιούμαι άδεια την εποχή αυτή, θα πάρω τις ημέρες αυτές άδεια χωρίς αποδοχές.

Δ) Οτι τα αναφερόμενα στην παρούσα αίτηση στοιχεία μου είναι αληθή και ακριβή και κάθε ψευδής δήλωση αποτελεί λόγο λήξεως της συμβάσεως εργασίας μου με υπαιτιότητά μου».

Η αποκάλυψη από το «Ρ» εκείνου του «προληπτικού φακελώματος» από την εταιρία του «εκσυγχρονιστή» Ν. Κιολεΐδη είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις πλήθους φορέων των εργαζομένων, αλλά και άλλων. Ακόμα και η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ είχε καταγγείλει, ενώ ενδιαφέρθηκε ο εισαγγελέας του Βόλου και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. (Οι μόνοι που αδιαφόρησαν, ή και, εμμέσως πλην σαφώς, δικαιολόγησαν το «φακέλωμα», ήταν η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι μάλλον υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματιών, παρά υπέρ των δικαίων των εργαζομένων τάσσονται). Δυστυχώς, εκείνες οι αντιδράσεις δε φαίνεται να έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού η ΑΕΒΕ δε σταμάτησε τα «εκσυγχρονιστικά φακελώματα». Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι αν δεν ανατραπεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δίνει το «ΟΚ» στους βιομήχανους να καταπατούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά φαινόμενα, όπως αυτά του φακελώματος θα συνεχίζονται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ