Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παζάρι» με τον Γλύξμπουργκ

Τα «πανωτόκια» της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας» διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε χτες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.

«Πιστεύουμε, δήλωσε ο Δ. Ρέππας, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μέσω των υπηρεσιών του, θα ζητήσει από την άλλη πλευρά να αποσαφηνίσει την τελική θέση της, όσον αφορά τις απαιτήσεις της, προκειμένου να έχουμε υπόψη μας τη θέση αυτή για να διατυπώσουμε το μνημόνιό μας έως την ημέρα που το Δικαστήριο θα επιληφθεί και πάλι του θέματος».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο υπουργός Τύπου, περιέγραψε τη διαδικασία της δικαστικής συνδιαλλαγής με τον τέως, λέγοντας πως «έως την 23η Μαΐου (τότε πρόκειται το Δικαστήριο να επιληφθεί και πάλι του θέματος) αναμένει τις προτάσεις των μερών ή το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας τους, μετά από διαπραγμάτευση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως στη συζήτηση της Κυβερνητικής Επιτροπής, «δεν έγινε καμία αναφορά σε θέματα του παρελθόντος, στα ιστορικά δεδομένα», αλλά ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση από δω και πέρα. Η τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι όπως αποφασίστηκε, μετά τη συζήτηση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί στην πλήρη έκτασή της».

Τα βασικά στοιχεία της τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Δ.Ρέππα, είναι ότι «δεν τίθεται θέμα οιασδήποτε διαπραγμάτευσης για τη διαφορά αυτή ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο, την κυβέρνηση, την Ελλάδα σε τελευταία ανάλυση με την οικογένεια του τέως βασιλέα. Δεν τίθεται θέμα επιστροφής περιουσιακών στοιχείων στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ».

Καταλήγοντας ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει επιχειρήματα και στοιχεία τα οποία θα αναδείξει με πιο έντονο τρόπο, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και θεωρούμε ότι οι απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την άλλη πλευρά είναι απολύτως αδικαιολόγητες και σε τελευταία ανάλυση έχουν υπερκαλυφθεί από τις υποχρεώσεις που έχει προς το ελληνικό Δημόσιο η τέως βασιλική οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος είναι υπόχρεος έναντι του ελληνικού Δημοσίου και όχι το ελληνικό Δημόσιο έναντι του Κωνσταντίνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ