Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση την αναβάθμισή του

  Ακρόαση του προέδρου του ΕΡΣ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Αποκαρδιωτικές, αλλά κυρίως ενδεικτικές της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη λειτουργία του ΕΡΣ, προκειμένου να ελέγξει ουσιαστικά τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, υπήρξαν οι απαντήσεις που έδωσε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Β. Λαμπρίδης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όταν τέθηκαν ζητήματα προς έλεγχο στα ΜΜΕ από την πλευρά των βουλευτών - μελών.

Εξαρχής ο πρόεδρος του ΕΡΣ σημείωσε τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλικοτεχνική υποδομή, αναφερόμενος επίσης στο πρόβλημα της προσωρινότητας της σημερινής διοίκησης του ΕΡΣ που υπονομεύει τη λειτουργία του. Επίσης, έκανε λόγο για χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από τα τηλεοπτικά κανάλια για τη νόμιμη υποχρέωσή τους προς την εκπαίδευση των τυφλών. Αναφερόμενος στο θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, σημείωσε ότι στο ΕΡΣ έχουν φθάσει 10 αιτήσεις για 6 άδειες που πρόκειται να χορηγηθούν.

Τοποθετούμενη, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έθεσε συγκεκριμένα θέματα προς εξέταση από το ΕΡΣ:

  • Αναφορικά με τις χορηγίες στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε το μέγεθος της διαπλοκής, σημειώνοντας, αναφορικά με την εταιρία «Τηλέτυπος ΑΕ» (Μέγκα), ότι χορηγούνται τα δελτία της από την Τράπεζα Πίστεως, που διαθέτει μετοχές της «Τηλέτυπος ΑΕ», στην οποία Τράπεζα έχει με τη σειρά της πακέτο μετοχών η εταιρία μετρήσεων AGB, επισημαίνοντας ότι και οι τρεις εταιρίες είναι στο Χρηματιστήριο. «Παίζει ή όχι η μέτρηση στην τιμή της μετοχής;», αναρωτήθηκε ρητορικά η Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι παρόμοια κατάσταση ισχύει στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» με τη Novabank. Ζήτησε, μάλιστα, ευθέως την κατάργηση της χορηγίας στα δελτία ειδήσεων.
  • Κατήγγειλε τη μεθόδευση της χρήσης της δωροθεσίας ως διαφήμισης, σημειώνοντας ότι έτσι ο διαφημιζόμενος δεν πληρώνει αγγελιόσημο, ενώ η αναλογία διαφημίσεων - δωροθεσιών τείνει να φτάσει στο 50% - 50%.
  • Τέλος, ζήτησε την απόσυρση της διαφήμισης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στην οποία εμφανίζεται η χρήση ενός βιβλίου ως αλεξίσφαιρο σε σφαίρα, κάνοντας λόγο για «κατάπτυστη διαφήμιση» απέναντι στο βιβλίο «ως πολιτιστική έννοια».

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΕΡΣ σημείωσε, σχετικά με τις χορηγίες στα δελτία ειδήσεων, ότι «έχει ξεκινήσει γενικότερος έλεγχος» και «έχουν ζητηθεί στοιχεία», σημειώνοντας, όμως, παράλληλα πως «είναι δύσκολη η διαδικασία της επιβολής κυρώσεων». Τέλος, όσον αφορά την απόφαση του ΕΡΣ για τον «Τηλέτυπος ΑΕ» σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Λαμπράκη, ο Β. Λαμπρίδης σημείωσε ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) θα διαβιβαστεί αρμοδίως», δηλαδή στο υπουργείο Τύπου. Τέλος, αναφορικά με το θέμα των ραδιοφωνικών σταθμών, ο Β. Λαμπρίδης δήλωσε ότι στο ΕΡΣ βρίσκονται 10 αιτήσεις για 6 άδειες, που προβλέπεται να χορηγηθούν, σημειώνοντας ότι σε 3 περίπου μήνες θα είναι έτοιμη η έκθεση του ΕΡΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ