Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Παζάρια για επιπλέον δάνεια και μέτρα

Συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

Πρόσθετες υποθήκες για το λαό και εγγυήσεις για τους μεγαλοπιστωτές και τις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, δυνάμωμα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με ειδικό βάρος και στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), σφοδρή κλιμάκωση με πρόσθετα μαζικά χαράτσια και παραπέρα «εξοικονομήσεις» δαπανών, είναι τα πρόσθετα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι στο χτεσινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Το άγριο παζάρι, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και των εκπροσώπων της τρόικας, συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Σύμφωνα με διαρροές, προκρίνεται μέχρι και η σύσταση ξεχωριστού οργανισμού για τη διαχείριση - εκποίηση της κρατικής περιουσίας, που θα έχει να κάνει απευθείας με τους εκπροσώπους των δανειστών - συμμάχων της κυβέρνησης, οι οποίοι, μέσα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, «καίγονται» να ανοίξουν κερδοφόρους τομείς για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τα δανεικά τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωενωσιακών παραγόντων, θα δοθεί η «συναίνεση» για το νέο πακέτο στήριξης με δάνεια ύψους 60 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των 110 δισ. ευρώ που έχουν προβλέψει στο αρχικό μνημόνιο. Κοινή διαπίστωση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των εκπροσώπων τους είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να φέρει σε πέρας και μέσα στα χρονοδιαγράμματα τους κοινούς αντιλαϊκούς στόχους τους.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου (προγραμματίζεται για το μήνα Ιούνη), με τη συναίνεση και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στέκεται ξανά η αφορμή και το πρόσχημα για νέο κύκλο εκβιασμών και απειλών προκειμένου να φοβίσουν και καθυποτάξουν το λαό. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πρώτα από όλα την υποχρέωση εφαρμογής ενός τεράστιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι και προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανείων.

Στο χτεσινό Γιούρογκρουπ εγκρίθηκε το πακέτο με τα δάνεια ύψους 78 δισ. ευρώ προς την Πορτογαλία. Από το ποσό αυτό, η ΕΕ θα διαθέσει τα δύο τρίτα (52 δισ. ευρώ) και τα υπόλοιπα (26 δισ. ευρώ) το ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ