Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνιμα στο στόχαστρο άσυλο και διαδηλώσεις

Αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης οι τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών στο χτεσινό συμβούλιο

Με όχημα τα σχέδια για την παράδοση του κέντρου της Αθήνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, κυβέρνηση και δημοτική Αρχή επιχειρούν να προωθήσουν και να νομιμοποιήσουν την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την περιστολή επί της ουσίας των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, έθεσε χτες ανοιχτά θέμα οριστικής κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. «Κανένα ΑΕΙ δεν έχει καθορίσει χώρους Ασύλου, άρα καλούμαστε να τους καθορίσουμε εμείς», τόνισε στην παρέμβαση της στο υπουργικό συμβούλιο. «Στα πρόσφατα γεγονότα στα προπύλαια αναρωτηθήκαμε όλοι αν υπάρχει δυνατότητα ή μη επέμβασης της αστυνομίας. Εγώ εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επέμβασης», φέρεται να πρόσθεσε η αρμόδια υπουργός.

Η κυβέρνηση μεθοδεύει την αφαίρεση της διαχείρισης του ασύλου από τους Πρυτάνεις, με στόχο ο καθορισμός των χώρων που θα διέπεται από το «ακαδημαϊκό άσυλο» να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να αναλάβει άμεσα δράση το υπουργείο Παιδείας για την επιτάχυνση του καθορισμού των χώρων του ασύλου.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθήνας και εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνης ανακοίνωσε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ότι έχει συγκροτήσει επιτροπή πανεπιστημιακών που «θα επεξεργαστούν πλαίσιο για να λειτουργεί το κέντρο της Αθήνας όταν θα υπάρχουν διαδηλώσεις, το οποίο θα οριοθετεί και τις αρμοδιότητες της αστυνομίας». Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Γ. Καμίνη, θα είναι έτοιμο μέχρι το Φθινόπωρο, με την κυβέρνηση να βλέπει θετικά το πλαίσιο.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση που θα «αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας», ώστε να «συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ.». Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς η δημοτική αστυνομία δεν έχει δικαιώματα οπλοκατοχής και δεν μπορεί να προχωρεί σε συλλήψεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης, τόνισε ότι πρέπει να «καθοριστούν άμεσα δύο ή τρεις χώροι στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα γίνουν δυναμικές επιχειρήσεις σκούπα, για να στείλει η κυβέρνηση το μήνυμα που θέλει», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένταση της αστυνομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ