Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΗ «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Πυκνώνουν οι δηλώσεις για απαντητικά μέτρα

Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Πολωνία ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα»

Associated Press

Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Πολωνία ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Ρωσίας για τα σχέδια εγκατάστασης της αμερικανο-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ετσι, σε τοποθέτησή του στην Κρατική Δούμα, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως η ακτίνα δράσης των πυραύλων της αντιπυραυλικής άμυνας, που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσανατολίζονται να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, δε θα πρέπει να φτάνει το ρωσικό έδαφος.

Ο Ρογκόζιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία πρέπει να έχει όχι μόνο φραστικές, αλλά και νομικές σταθερές εγγυήσεις πως το αμερικανο-ΝΑΤΟικό αντιπυραυλικό σύστημα δε θα στρέφεται κατά του στρατηγικού πυρηνικού δυναμικού της Ρωσίας. Ο ίδιος σημείωσε πως είτε θα πρέπει να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις στη Ρωσία, είτε η δυνατότητα συμμετοχής σ' αυτό το σύστημα, ώστε μ' αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει πως το σύστημα αυτό δεν θα στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Να θυμίσουμε πως στις 16 Μάη, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε δηλώσει πως η περαιτέρω επέκταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην Ευρώπη δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να αποχωρήσει από τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων «START-3», που υπογράφτηκε τον Απρίλη του 2010.

Από τη μεριά του, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Ρωσίας Βλαντισλάφ Σουρίγκιν θεωρεί λογικές τόσο τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς να δοθούν «εγγυήσεις» για το ότι η «ασπίδα» δε θα στρέφεται κατά της Ρωσίας, όσο και την περίπτωση να υποχωρήσει η Ρωσία από τη Συνθήκη «ΣΤΑΡΤ-3». Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να απαντήσει η Ρωσία στην αντιπυραυλική ασπίδα, ο Ρώσος εμπειρογνώμονας σημείωσε επιπλέον την αύξηση της χρηματοδότησης των νεότερων πυραυλικών συστημάτων, καθώς και την εγκατάσταση νέων πυραύλων που «θα στοχεύσουν τα μελλοντικά αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα». Ακόμη, σύμφωνα με τον Σουρίγκιν: «Σαν απάντηση στο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ, ασφαλώς, μπορούμε να επιστρέψουμε στην Κούβα, στο Βιετνάμ, στη Βενεζουέλα, να αυξήσουμε την παρουσία μας στη Συρία. Εχουμε πολλούς στρατιωτικούς μοχλούς για να αντισταθούμε στις ΗΠΑ. Δεν έχουμε μοχλούς επιρροής, όμως από την άποψη της εξουδετέρωσης των προσπαθειών να περικυκλώσουν τη Ρωσία, υπάρχουν αρκετές δυνάμεις», δήλωσε ο Σουρίγκιν.

Να σημειωθεί πως τα ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι στις αρχές Μάρτη το αμερικανικό πλοίο Monterey κατευθύνθηκε στη Μεσόγειο, όπου θα παραμείνει για έξι μήνες. Πρόκειται για το πρώτο σκάφος που θα λάβει ενεργό μέρος στη συγκρότηση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην περιοχή.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ