Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κατήγγειλε τις «αξιολογήσεις» σε βάρος των εργαζομένων

Να κρύψει πως η κυβέρνηση μεθοδεύει απολύσεις στο Δημόσιο προσπάθησε ο υπουργός Εσωτερικών

Ετοιμάζονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τοποθετούμενος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησε να «θολώσει τα νερά» στο θέμα των επικείμενων απολύσεων, λέγοντας ότι δε θα γίνουν, πλην όμως πρέπει μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.

Από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να διαφημίσει τη μείωση του μισθολογικού κόστους που πέτυχε η κυβέρνηση. Παρουσίασε ως ...σωτήρια την πολιτική συρρίκνωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου, λέγοντας πως «δε θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο, γιατί πετύχαμε μία τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους, γιατί σταματήσαμε πάνω από 30.000 Stage, γιατί μειώσαμε κατά 75.000 τον αριθμό των συμβασιούχων που μέχρι το 2009 κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κόστους άνω του 1.300.000.000 ευρώ». Υποστήριξε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα δε θα κατάφερνε να δανειστεί, αν «όλο αυτό το διάστημα εμείς δεν είχαμε μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο», ο οποίος είπε «έφθανε στα επίπεδα των εκατόν πενήντα χιλιάδων».

Η λογική της κυβέρνησης, αλλά και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελούν προπομπό απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με πλάγιο τρόπο μπαίνουν τα καινούρια θέματα που έχετε συμφωνήσει με το μνημόνιο και που είναι και στο πρόγραμμά σας. Και αφορούν και την αύξηση των ωρών εργασίας, αφορούν και τις απολύσεις στο Δημόσιο, παρότι ο κ. Ραγκούσης είπε ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Εμείς σημειώνουμε ότι όταν λέει "δε θα γίνουν", να προετοιμάζεται ο κόσμος για το πώς θα "φάει" τις νέες απολύσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «κάνετε το πρώτο βήμα: Αφού έχουμε πλεονάζον προσωπικό, να πάει μέσα από τον ΑΣΕΠ. Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί και πώς; Κι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος των απολύσεων μέσα από τις μετατάξεις του ΑΣΕΠ. Και στοχεύετε να μειώσετε το δημόσιο τομέα κατά 150.000, όπως γράφεται και μάλλον είναι αλήθεια». Ειδικά για την τοπική διοίκηση ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «όλες οι Νομαρχίες και οι Περιφέρειες έχουν κενές θέσεις σε ζωτικούς τομείς που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Τι κάνετε τώρα εσείς, λοιπόν; Κάνετε ένα κόλπο. Κυριολεκτικά κόλπο! Λέτε: "Δεν θα κάνουμε απολύσεις, αλλά θα δούμε αν πλεονάζει προσωπικό". Και πώς το χειρίζεστε; Κόβετε τη χρηματοδότηση από τους δήμους και λέτε: "Θα σου δώσω να πληρώνεις εκατόν πενήντα". "Μα, έχω διακόσιους". Τους υπόλοιπους πενήντα τους βγάζετε πλεονάζοντες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ