Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζική απεργία

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Πάνω από το 60% των δημοσίων υπαλλήλων της Πορτογαλίας πήρε μέρος στην απεργία της περασμένης Πέμπτης ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας και τη δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Πορτογαλία και την τρόικα. Ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στην απεργία είχαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - όπου σε αρκετές περιπτώσεις έφθασε το 100% - αλλά και σε σχολεία, σε νομικές υπηρεσίες και στους εργάτες καθαριότητας.

Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα της Λισαβόνας, όπου υπολογίζεται πως συμμετείχαν πάνω από 50.000 άνθρωποι, όσο και στο Πόρτο με την παρουσία 15.000. Τις κινητοποιήσεις και την απεργία διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Πορτογαλίας «GCTP» για να εκφραστεί η αντίθεση στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και ο λαός από τις δυνάμεις της εξουσίας που βρίσκονται σε συμφωνία με την τρόικα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών ομάδων, τόσο εθνικών όσο και διεθνών, σε βάρος φυσικά των εργαζομένων. Αποτέλεσε ευκαιρία να εκφραστεί για άλλη μια φορά η αντίθεση στο «πάγωμα» των μισθών, στην αύξηση της φορολογίας, στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

Στη συγκέντρωση της Λισαβόνας συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα, συνοδευόμενος από μέλη του ΠΓ του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ