Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενισχύει τις σχέσεις με την Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με μία αμυντική συμφωνία φαίνεται να ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, στο Πεκίνο, με τις δύο χώρες να δηλώνουν την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας. Πληροφορίες του πακιστανικού υπουργείου Αμυνας, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, αναφέρουν ότι η Κίνα συμφώνησε να δώσει στο Πακιστάν 50 ακόμα μαχητικά αεροπλάνα. Η επίσκεψη Γκιλάνι στην Κίνα και η φημολογούμενη συμφωνία στέλνουν σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον για τις «εναλλακτικές» που βλέπει στην πολιτική των συμμαχιών του το Πακιστάν, καθώς το Πεκίνο προσφέρει στο Ισλαμαμπάντ βοήθεια και επενδύσεις.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός απάντησε για ακόμα μία φορά στις επικρίσεις των Αμερικανών σχετικά με τις σχέσεις «τρομοκρατίας» - Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα και έχει κάνει μεγάλες θυσίες, μετρώντας περισσότερους από 5.000 στρατιώτες νεκρούς. Απευθυνόμενος κυρίως στις ΗΠΑ ο Γ. Γκιλάνι υποστήριξε ότι το τίμημα αυτό πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς. Το Πεκίνο από την πλευρά του σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Πακιστάν και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για συνεργασία, όσον αφορά και την «τρομοκρατία», ενώ δήλωσαν για ακόμα μία φορά τους απερίφραστα φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις ως εκδίκηση στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τελευταίο χτύπημα να στρέφεται εναντίον αυτοκινήτου που μετέφερε Αμερικανούς εργαζόμενους στο προξενείο των ΗΠΑ στην Πεσαβάρ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας Πακιστανός άμαχος περαστικός και τραυματίστηκαν ακόμα 10 άνθρωποι, ενώ οι «Ταλιμπάν» σε ανακοίνωσή τους προειδοποιούν για κλιμάκωση των επιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ