Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «όροι» του συστήματος

«Το σύστημα το οποίο πρεσβεύετε εσείς έχει αποτύχει. Η κοινωνικοποίηση, η κρατικοποίηση, έχουν αποτύχει. Το επιχειρείν δεν είναι κακό, αρκεί να υπάρχουν όροι στην αγορά. Το σύστημα δεν είναι καλό γιατί δεν υπάρχουν αυτοί οι όροι». Αυτά ειπώθηκαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή επίσκεψή της στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από στελέχη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Αυτή η άποψη όμως επιδιώκει να κρύψει ότι στον καπιταλισμό υπάρχουν «όροι», οι όροι όμως που απαιτεί η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι «τέσσερις ελευθερίες» του Μάαστριχτ (κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών) με βάση τις οποίες (και) η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας οδηγείται ουσιαστικά στην εξαφάνιση. Ετσι ώστε οι εφοπλιστές να μπορούν να φτιάχνουν πλοία με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, σε χώρες με ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (που διαθέτουν υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία που θα μπορούσαν να στηρίξουν αποφασιστικά τη ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία της χώρας) ή οδηγούνται σε αχρηστία ή παραδίδονται για ένα κομμάτι ψωμί στις πολυεθνικές.

Ομως, για να σταματήσει αυτό, απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός της ναυπηγοεπισκευαστικής και αμυντικής βιομηχανίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, λειτουργία και ανάπτυξη των κλάδων, με βάση τις λαϊκές ανάγκες σε ασφαλές, άνετο, γρήγορο και ευρύ δίκτυο μεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα και όχι προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι εργάτες κατασκευάζουν τα βαπόρια και όχι τ' αφεντικά. Τα ναυπηγεία χωρίς εργάτες, μόνο με αφεντικά είναι ένα τίποτα. Χωρίς αφεντικά οι εργάτες μπορούν να παράγουν και μάλιστα σε όφελός τους.

Οι εργάτες, λοιπόν, πρέπει να απομονώσουν τέτοιες απόψεις και αντιλήψεις και τους φορείς τους. Σήμερα, απ' τα ίδια τα πράγματα καλούνται να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να μετατραπούν οι ίδιοι σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας. Να μην «παίξουν» με τους «όρους» του συστήματος, αλλά να βάλουν τις δικές τους ανάγκες στο τραπέζι και στη ζωή, διεκδικώντας αυτό που παράγουν, αυτό που τους ανήκει. Τα ναυπηγεία σήμερα, δε θα ήταν τίποτα, δίχως τη δική τους εργατική δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ