Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της δωρεάς οργάνων

Τον ορατό κίνδυνο εμπορευματοποίησης των μεταμοσχεύσεων με το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή επισημαίνει, με χτεσινή ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που αποτελεί και τον κύριο φορέα μεταμοσχεύσεων στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Εν πρώτοις, ο ΕΟΜ διαμαρτύρεται, γιατί ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στα εξής σημεία του νομοσχεδίου:

  • Τη διεύρυνση του κύκλου των δοτών για ζώσες μεταμοσχεύσεις (άρθρο 8), καθώς «ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης». «Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξή του», υπογραμμίζει ο ΕΟΜ.
  • Την εικαζόμενη συναίνεση, γιατί και σε «χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δε χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών». «Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από την κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων», υποστηρίζει ο ΕΟΜ.
  • Τη δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων, γιατί η αφαίρεση των οργάνων διεθνώς «γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Και η ανακοίνωση του ΕΟΜ καταλήγει: «Επισημαίνουμε ότι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του ΕΟΜ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση του Οργανισμού και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του ΕΟΜ διασφαλίστηκε μέσω ημερίδας στην οποία συμμετείχε και ότι αύριο ο ΕΟΜ θα παραστεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου και άλλοι φορείς θα διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Τελικά, η αύξηση των μεταμοσχεύσεων σχετίζεται άμεσα με την πάλη για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κύριο είναι ο αποκλεισμός με οποιονδήποτε τρόπο της οικονομικής συναλλαγής και η διαδικασία απόδειξης του εγκεφαλικού θανάτου να είναι πλήρως επιστημονικά κατοχυρωμένη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις των μεταμοσχευθέντων (2011-06-03 00:00:00.0)
Δώρο ζωής οι μεταμοσχεύσεις (2008-08-24 00:00:00.0)
Ουραγοί στις μεταμοσχεύσεις (2007-10-16 00:00:00.0)
Διάλεξη για τις μεταμοσχεύσεις (2006-04-07 00:00:00.0)
Υψιστη πράξη αλτρουισμού (2005-06-07 00:00:00.0)
Αντιδρούν στον Οργανισμό Ιδιωτικού Δικαίου (1999-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ