Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αγώνες εμπνέουν την Τέχνη

Εγκαινιάζεται στις 27/5 η εικαστική έκθεση στο Πέραμα

Με πολιτιστικές εκδηλώσεις και εικαστική έκθεση, τα Σωματεία της Ζώνης και εικαστικοί καλλιτέχνες τιμούν τους αγώνες της εργατικής τάξης, εγκαινιάζοντας, στις 27/5, τη μεγάλη εικαστική έκθεση «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο», μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για 5η χρονιά (μέχρι τις 5 Ιούνη).

Στο Πέραμα, η Τέχνη προσπαθεί να υπηρετήσει τον πραγματικό της ρόλο. Να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει στάση και δράση. Σε αυτήν την αλληλεπίδραση, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι συντονίζουν το βήμα τους. Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο ίδιο έργο αγωνιστές.

Οσο κι αν η κυρίαρχη κουλτούρα προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συνείδηση των εργαζομένων, τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατιάς χτίζουν διόδους επικοινωνίας με τον πολιτισμό. Αλλωστε η σκληρή δουλειά, τα προβλήματα και ο αγώνας της εργατικής τάξης ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική τέχνη.

Με αυτήν την αξία εξελίχθηκε σε θεσμό η έκθεση. Καλλιτέχνες: Από τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, τη Χαρακτική, τη Φωτογραφία, το video, τη Μουσική, το Τραγούδι, το Θέατρο, παρουσιάζουν το έργο τους, στους εργαζόμενους. Από αυτούς εμπνέονται και εκεί επιστρέφουν.

Περισσότεροι από 180 εικαστικοί δημιουργοί, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων στη Ζώνη, τοπικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών), θα δώσουν το δικό τους χρώμα στην αγωνία και τον αγώνα για την επιβίωση στη Ζώνη, όπου η ζωή υπολογίζεται σαν φτηνό, αναλώσιμο είδος από τους εφοπλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ