Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
Με γνώμονα το κέρδος του κεφαλαίου

Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων, στη διατροφή και το περιβάλλον, της χρήσης μεταλλαγμένων καλλιεργειών δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δε συνδέεται με την πάλη ενάντια στην κυριαρχία των πολυεθνικών που προωθούν τις καλλιέργειες με στόχο την κερδοφορία τους. Αυτό επισήμανε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση Επερώτησης του ΛΑ.Ο.Σ.

Το θέμα είναι κοινωνικοπολιτικό και όχι τεχνοκρατικό, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν «είναι η αύξηση των κερδών τους και η διαιώνιση της εξάρτησης ολόκληρων χωρών και λαών». Επισήμανε ότι «όσο το κέρδος θα αποτελεί το βασικό κριτήριο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων ο κίνδυνος για το περιβάλλον και την παγκόσμια υγεία θα είναι υπαρκτός, πραγματικός και θα διογκώνεται».

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τονίζοντας πως «είναι αντιεπιστημονικό το πλαίσιο για τη συνύπαρξη μεταλλαγμένων με συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες ως αρμονική συνύπαρξη», τονίζοντας ότι «τα όρια ανοχής δεν έχουν καθορισθεί με ιατρικά - επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά με καθαρά εμπορικά κριτήρια» και, παράλληλα, «επικίνδυνο γιατί μεταφέρει ευθύνες του κράτους στους καταναλωτές για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας ή μη των προσφερόμενων μεταλλαγμένων τροφίμων». Επίσης χαρακτήρισε «υποκριτικό» το νομοθετικό πλαίσιο ελέγχου, «επειδή οι έλεγχοι είναι γραφειοκρατικοί - φιλοκαπιταλιστικοί και περιορίζονται στην αξιολόγηση των καταγγελιών που υποβάλλουν οι πολυεθνικές με τα πειράματα και τις δοκιμές που έκαναν οι ίδιες και αποδεικνύουν την ακινδυνότητα των προϊόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ