Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ» - «ΕΥΡΩΠΗ 2020»
Επιμονή στους αντιλαϊκούς στόχους

Ευελιξία στην επιλογή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και στήριξη των ...νησιών, μέσα από τη λεγόμενη «Πολιτική Συνοχής» της ΕΕ, ζήτησε η ελληνική πλευρά στο άτυπο συμβούλιο αρμόδιων υπουργών στο Godolo της Ουγγαρίας, στις 20 του Μάη, που εξέτασε το συσχετισμό της με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Την ίδια ώρα, ο τόπος υφίσταται τις διαλυτικές συνέπειες αυτής ακριβώς της πολιτικής της ΕΕ, που σε συνδυασμό με την καπιταλιστική κρίση και την προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να βγει ισχυρότερο από αυτήν οδηγούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση.

Η «Πολιτική Συνοχής» 2007- 2013 αφορά κονδύλια πλέον των 300 δισ. ευρώ για διάφορα έργα στην επικράτεια της ΕΕ, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους (82%) να κατευθύνονται στην υλοποίηση των στόχων της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» αρχικά και από το 2010 στη «σύγκλιση», έτσι όπως την ορίζει η στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Μάλιστα, την περίοδο της κατανομής των χρηματοδοτήσεων ανά χώρα και περιφέρεια, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε πανηγυρίσει το «επίτευγμα» του καθορισμού 20,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όταν οι άμεσες συνεισφορές της χώρας στην ΕΕ, μαζί με τις ζημιές της από την ένταξη, ήταν υπερπολλαπλάσιες αυτού του ποσού.

Η «Ευρώπη 2020» στοχεύει στην ...έξοδο από την κρίση και την προετοιμασία της οικονομίας της ΕΕ για τα επόμενα 10 χρόνια, με κύριους άξονες την «έξυπνη ανάπτυξη» (οικονομία γνώσης και καινοτομία), τη «βιώσιμη ανάπτυξη» (οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα) και την «ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς». Εχει στον πυρήνα της τη Στρατηγική της Λισαβόνας και στόχο να εξυπηρετήσει απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, σε βάρος των λαών.

Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον γγ Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Πετράκο, που, εκτός των άλλων, ζήτησε εκ των προτέρων αξιολόγηση των διαφόρων προγραμμάτων, απλοποίηση των κανόνων και τη μη επιβολή ποινών σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ