Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Εν μέσω άγριων μαχών, ο Τζόζεφ Καμπίλα ορκίστηκε Πρόεδρος

Ο «διάδοχος» Τζ. Καμπιλά

Associated Press

Ο «διάδοχος» Τζ. Καμπιλά
ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Προτού καλά καλά ορκιστεί «προσωρινός Πρόεδρος» ο 31χρονος Τζόζεφ Καμπίλα, γιος του δολοφονηθέντος Προέδρου της ΛΔ Κονγκό, Λόρεντ Καμπίλα, άναψαν οι μάχες, όχι μόνον στα ήδη γνωστά μέτωπα συγκρούσεων μεταξύ ανταρτικών δυνάμεων και κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά και μεταξύ φυλών στην ανατολική πόλη Μπούνια, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο αρκετών δεκάδων ατόμων...

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, αιματηρές μάχες με βαρέα όπλα μαίνονταν από νωρίς χτες το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Μπούνια του ανατολικού Κονγκό μεταξύ της φυλής Λέντους (κοινότητα αγροτών και κυνηγών) και της φυλής Χέμας (κοινότητα κτηνοτρόφων). Και οι δύο φυλές διεκδικούσαν την κυριότητα του αεροδρομίου μίας πόλης που θεωρητικά τουλάχιστον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του «Απελευθερωτικού Μετώπου του Κογκό» που ελέγχεται από την Ουγκάντα. Οι πρώτες πληροφορίες, που μετέδωσαν το Γερμανικό και Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν πως οι νεκροί από τις συγκρούσεις έφθαναν τους 59!

Στον απόηχο τέτοιων εξελίξεων, αλλά και άλλων ειδήσεων που έφεραν κυβερνητικά ελικόπτερα να βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών στη (βόρεια) πόλη Μπασανκούσα, ο 31χρονος Τζόζεφ Καμπίλα ορκίστηκε χτες Πρόεδρος της ΛΔ Κογκό, τηρώντας και την ιδιότητα του ηγέτη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ακολούθως ο Τζόζεφ Καμπίλα έσπευσε να συναντηθεί με ξένους διπλωμάτες. Απέφυγε, ωστόσο, στη συνέχεια να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Οι ηγέτες των - ελεγχόμενων από την Ουγκάντα και τη Ρουάντα -ανταρτικών οργανώσεων απέφυγαν επίσης να προβούν σε σημαντικές δηλώσεις, αρκούμενοι να σχολιάσουν πως περιμένουν τα επόμενα βήματα του νέου Προέδρου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών της ΛΔ Κογκό, Ντομινίκ Σακόμπι, είχε κηρύξει τη χώρα σε πένθος τριάντα ημερών, ανακοινώνοντας πως η σορός του δολοφονηθέντος Προέδρου Λόρεντ Καμπίλα θα μεταφερθεί σήμερα στη γενέτειρά του Λουμούμπασι, ενώ η κηδεία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ