Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αρση των οικονομικών κυρώσεων την τελευταία στιγμή

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενα από τα τελευταία καθήκοντα του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε να κάνει με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ο Πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε λοιπόν την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, με το σκεπτικό ότι προχωρά η «ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση που έχει ξεκινήσει» σ' αυτή τη χώρα... Εννοείται ότι στην προεδρική επιστολή άρσης των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δε συμπεριλήφθηκαν τα μέτρα σε βάρος στελεχών και αξιωματούχων της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αντίθετα, μάλιστα, για μία ακόμη φορά ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και οι συνεργάτες του κρίθηκαν «ένοχοι» για τη «βία και τις ωμότητες στα Βαλκάνια την τελευταία δεκαετία» και επιβλήθηκε σε βάρος τους η γνωστή ποινή για να «μην παραταθεί η καταπιεστική δημοκρατία τους ή γίνει η διάπραξη νέων ωμοτήτων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Κοστούνιτσα εγείρει θέμα νομιμότητας της Συνθήκης Ντέιτον

Τη νομιμότητα της Συνθήκης Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αμφισβήτησε χτες ο Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, στη διάρκεια της χτεσινής μονοήμερης επίσκεψής του στο Σαράγεβο. Ο Κοστούνιτσα διατύπωσε αυτές τις αμφιβολίες του στη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Χαλίντ Γκένγιατς, με το επιχείρημα ότι «ένας από τους κύριους διαπραγματευτές της Συνθήκης Ντέιτον ήταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που τότε ήταν Πρόεδρος της Σερβίας και όχι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Σύμφωνα με μία από τις σιβυλλικές δηλώσεις που έκανε αργότερα ο Κοστούνιτσα προς τον Τύπο ήταν και η ακόλουθη: «Η Γιουγκοσλαβία υποστηρίζει τώρα τη Συμφωνία του Ντέιτον, αλλά το μέλλον θα φέρει πιθανότατα άλλους τύπους λύσης»!

Το ίδιο 24ωρο, το Βελιγράδι προχώρησε στην αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Αλβανία και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα διόρισε τον Κοσσοβάρο Σέρβο Μομτσίλο Τράσκοβιτς στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Η γιουγκοσλαβική προεδρία σε σχετική ανακοίνωση εξέφρασε την ελπίδα πως ο διορισμός του Τράσκοβιτς στο Γραφείο Συνδέσμου στο Κοσσυφοπέδιο θα «ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και θα βελτιώσει τις σχέσεις με την αποστολή του ΟΗΕ» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ