Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεσμεύτηκαν εννέα τόνοι κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά!

Εννέα τόνοι κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά (αρακάς και καλαμπόκι) δεσμεύτηκαν σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ της Θεσσαλονίκης, διότι αντί της χώρας προέλευσης που έπρεπε να αναφέρεται, στη συσκευασία τους αναγραφόταν πως προέρχονται από τις «εύφορες πεδιάδες της Ευρώπης». Προσδιορισμός παραπλανητικός που ενέχει τον κίνδυνο τελικά τα προϊόντα αυτά να προέρχονται από ύποπτες περιοχές. Η δέσμευση έγινε από τα συνεργεία ελέγχου της νομαρχίας, που ενεργοποιήθηκαν μετά και την έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν εισαχθεί και διατεθεί στην αγορά της περιοχής προϊόντα μολυσμένα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Δείγματα από τις δεσμευμένες ποσότητες εστάλησαν για έλεγχο στο «Δημόκριτο».

Στο μεταξύ όπως προέκυψε σε πρόσφατη εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, στη Θεσσαλονίκη, μέχρι πρόσφατα τα εισαγόμενα προϊόντα από τις βαλκανικές χώρες, ελέγχονταν μόνο για ραδιοϊσότοπα λόγω Τσερνομπίλ και Κοζλοντούι. Τώρα απαιτείται να γίνει ειδικός έλεγχος για το ουράνιο και ειδικότερα για ακτινοβολία Α`. Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, πολλές ποσότητες έρχονται χύμα από τη Σερβία και άλλες χώρες και στη συνέχεια συσκευάζονται στη χώρα μας από τις εταιρίες που τις εμπορεύονται.

Για τα φρέσκα οπωροκηπευτικά που διατίθενται στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων του νομού βεβαιώνει πως δεν προέρχονται από περιοχές που ενδεχομένως έχουν επηρεαστεί από απεμπλουτισμένο ουράνιο ή άλλες τοξικές ουσίες.

Μάλιστα σημειώνει πως το γεγονός ότι δεν εισάγονται φρέσκα οπωροκηπευτικά από τις βαλκανικές χώρες οφείλεται στην πλούσια ντόπια παραγωγή εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών. Για τα κατεψυγμένα όμως προτείνει άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την επιστημονική γνώση και τα κατάλληλα επιστημονικά μέσα να ερευνήσουν το θέμα και να πληροφορήσουν υπεύθυνα το καταναλωτικό κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ