Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Καμία ενημέρωση για τους κινδύνους από την κυβέρνηση

Με πρόσχημα την έλλειψη στοιχείων, ο Δ. Ρέππας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη, παραδέχτηκε ότι δεν προειδοποιήθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν

Καμία ενημέρωση δεν είχαν από την κυβέρνηση οι Ελληνες δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας για ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής Λ. Κανέλλη και ο υπουργός Τύπου, με πρόσχημα την έλλειψη ενημέρωσης για τους κινδύνους λόγω βομβαρδισμών με ουράνιο, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους.

Ο Δ. Ρέππας είπε ότι τα όποια στοιχεία για τους κινδύνους ήρθαν τώρα στη δημοσιότητα «και πάντως μετά τη λήξη του πολέμου και αποτελούν αντικείμενο έρευνας προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να ληφθούν στη συνέχεια τα ενδεικνυόμενα μέτρα». Ισχυρίστηκε δε, ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έγινε καμία συζήτηση προκαταβολικά για ενδεχόμενους κινδύνους όσον αφορά τη ζωή και την υγεία των δημοσιογράφων. Σαν να ζει σε άλλο πλανήτη, ο Δ. Ρέππας έδειξε να μην έχει αντιληφθεί τίποτα από τις αποκαλύψεις για το ουράνιο και το πλουτώνιο και τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, λέγοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη, για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα».

Η Λ. Κανέλλη αντέκρουσε τον ισχυρισμό του υπουργού περί άγνοιας των κινδύνων, υπενθυμίζοντας την προχτεσινή αποκάλυψη του καθηγητή Ραψομανίκη στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση λίγες μόλις μέρες μετά τη λήξη των βομβαρδισμών (από 16 Ιούνη 1999) είχε ενημερωθεί για την έκθεση της «ΦΟΚΟΥΣ» που διαπίστωνε βομβαρδισμό με ουράνιο. «Δεν υπάρχει, τόνισε, δημοσιογράφος που να πηγαίνει σε αποστολή και δη τέτοιου τύπου στα Βαλκάνια και να μην είναι ενήμερο και το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι υπήρχε ενημέρωση στην κυβέρνηση και θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να έχουν προϊδεαστεί, κάτι που δεν έγινε. Τέλος, ζήτησε να ενταχθούν οι δημοσιογράφοι αυτοί στο πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων που θα υποβληθούν οι στρατιωτικοί που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ