Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Στόχος η Τρίπολη ενώ προετοιμάζεται νέα «διαμεσολάβηση»

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Στη λιβυκή πρωτεύουσα αναμένεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ως εκπρόσωπος και της Αφρικανικής Ενωσης, σε μια προσπάθεια, όπως διαρρεόταν από νοτιοαφρικανικές διπλωματικές πηγές, να «εξευρεθεί στρατηγική εξόδου από την εξουσία του Καντάφι». Επισήμως, πάντως, από το γραφείο του Τζέικομπ Ζούμα δεν επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο του μηνύματος που θα μεταφέρει στον Καντάφι, ούτε και οι διαρροές που ανέφεραν ότι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εμπλέκεται και η τουρκική ηγεσία. Εντούτοις, ουδείς, στη Νότια Αφρική, έκρυβε τη βαθιά δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η διασταύρωση της είδησης ότι οι λιβυκές αρχές άφησαν έναν, νοτιοαφρικανικής καταγωγής, φωτορεπόρτερ να πεθάνει στην έρημο, αφού πρώτα τον πυροβόλησαν.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της Τρίπολης υποστήριζε ότι στην επικείμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ θα συμμετάσχει κανονικά ο επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας, και υπουργός Πετρελαίου, Σούκρι Γκχάνεμ, ο οποίος εδώ και μέρες δεν έχει εμφανιστεί πουθενά πυροδοτώντας φημολογία περί αποσκίρτησης. Η εμφάνιση Γκχάνεμ, αν όντως γίνει, αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ώρα που στον «αέρα» παραμένει το κατά πόσο στη συγκεκριμένη σύνοδο του ΟΠΕΚ θα φιλοξενηθεί αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών της Βεγγάζης. Το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο το έχει ζητήσει, αλλά ο ΟΠΕΚ δεν έχει απαντήσει.

Κατά τα άλλα, η Τρίπολη συγκλονιζόταν και χθες από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, με ακρίβεια, ποιες είναι οι συνέπειές τους. Σχολιάζοντας την κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της λιβυκής πρωτεύουσας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι «αυτά τα πλήγματα δε συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη» και δε συνεισφέρουν «στην επίτευξη εκεχειρίας». Για αναγκαιότητα άμεσης κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να «στηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να γίνουν συνομιλίες για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης», έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ, που συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Λίβυο πρωθυπουργό αλ Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζήτηση Καντάφι και συνέχεια στις μπίζνες (2011-09-08 00:00:00.0)
Δολοφονία ηγέτη των αντικαθεστωτικών (2011-07-30 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις εντός και εκτός (2011-07-05 00:00:00.0)
Βόμβες και ειδικοί απεσταλμένοι (2011-06-03 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τον τρόπο ιμπεριαλιστικής επέμβασης (2011-03-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το μακελειό (2011-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ