Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς: «Εμπόδιο σε κάθε ειρήνευση οι ισραηλινές θέσεις»

Πρώτη αντίδραση στις προκλήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι με τους ισραηλινούς εποικισμούς και το γκρέμισμα των σπιτιών τους

Associated Press

Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι με τους ισραηλινούς εποικισμούς και το γκρέμισμα των σπιτιών τους
ΡΑΜΑΛΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονα αντέδρασε η Π. Αρχή στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά την οποία ο Νετανιάχου, αν και δήλωσε «έτοιμος για επίπονες παραχωρήσεις», επανέλαβε, κατηγορηματικά, ότι δεν αποδέχεται επαναφορά στα σύνορα του '67 (όπως πρότεινε αρχικώς, για να «υπαναχωρήσει διπλωματικώς» στη συνέχεια, ο πρόεδρος Ομπάμα) και επέμεινε σε όλες τις γνωστές ισραηλινές θέσεις για πρόσφυγες, Ιερουσαλήμ, Δ. Οχθη κλπ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς υποστήριξε ότι η ομιλία Νετανιάχου «έθεσε ακόμη περισσότερα εμπόδια στην οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας».

Σχολιάζοντας την ίδια ομιλία, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνισε ότι αποτελεί απόδειξη «γιατί δεν μπορεί το Ισραήλ να είναι εταίρος σε ειρηνευτική διαδικασία». Ο Ερακάτ συμπλήρωσε ότι ο Νετανιάχου «απλώς έθεσε όρους και προκατέλαβε κάθε αποτέλεσμα: απέκλεισε την επιστροφή των προσφύγων, έκλεισε το θέμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, υποστήριξε ότι οι εποικισμοί θα παραμείνουν και θα επεκταθούν, ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στα σύνορα και απαίτησε την αποστρατιωτικοποίηση των Παλαιστινίων... Δε γίνεται έτσι διαπραγμάτευση...». Επίσης, ο Νετανιάχου κάλεσε τον Αμπάς «να σκίσει τη συμφωνία συμφιλίωσης με τη "Χαμάς"», προκαλώντας την αντίδραση στελεχών της οργάνωσης, που δήλωναν ότι «η καλύτερη απάντηση είναι να εφαρμοστεί το γρηγορότερο η Συμφωνία συμφιλίωσης».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συναντάται σήμερα με την ΟΑΠ και τη «Φατάχ» για να εξετάσουν πώς θα προχωρήσουν τη διπλωματική εκστρατεία μονομερούς αναγνώρισης παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι θα προτιμούσε η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους να προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις, αλλά εφόσον το Ισραήλ, όπως είπε, δεν προτίθεται να συνομιλήσει, τότε το Σεπτέμβρη οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν αναγνώριση από τον ΟΗΕ, μια κίνηση που ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε ν' αποτρέψει, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος».

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση που φιλοξενεί η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», το 46,8% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ο Νετανιάχου θα έπρεπε να έχει αποδεχτεί την πρόταση Ομπάμα «με επιφυλάξεις», ενώ το 10% υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να την έχει δεχτεί χωρίς καν επιφυλάξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικός αναβρασμός ενόψει ...ομιλίας Ομπάμα (2011-05-18 00:00:00.0)
Επαφές και μεθοδεύσεις (2010-05-21 00:00:00.0)
Ο Αμπάς αρνείται συνομιλίες με συνέχιση των εποικισμών (2010-01-23 00:00:00.0)
Προκαλούν οι εποικιστικοί ελιγμοί (2009-09-05 00:00:00.0)
Συνάντηση οικονομικής «αναθέρμανσης» (2009-09-03 00:00:00.0)
Διαφορές «ταχτικής» Ομπάμα - Νετανιάχου (2009-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ