Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνίες και παζάρι για τη «μοιρασιά της λείας»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τώρα, είναι η ώρα για την ηγεσία των ΗΠΑ και της Δύσης», παρά την άνοδο στο παγκόσμιο σκηνικό των αναδυόμενων δυνάμεων, τόνισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, τη δεύτερη μέρα επίσκεψής του στη Βρετανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, η επιρροή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης θα εξακολουθήσει να είναι «απολύτως αναγκαία», προσθέτοντας ωστόσο ότι η ηγεσία αυτή θα χρειαστεί «να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις συνθήκες» ούτως ώστε να αντεπεξέλθει στις διάφορες προκλήσεις. Οι διαβεβαιώσεις Ομπάμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπως και η επαναβεβαίωση της ειδικής σχέσης ΗΠΑ και Βρετανίας, που μάλιστα θα ενισχυθεί, αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της ομιλίας του, τη στιγμή που οι διενέξεις και τα παζάρια, με επίκεντρο την εκλογή του διαδόχου του Ντομινίκ Στρος - Καν, κορυφώνονται, με τις αναδυόμενες δυνάμεις να απαιτούν τη μετάβαση σε έναν «πολυπολικό κόσμο» και την παραμονή της Συνόδου Κορυφής στη Γαλλία της G8 (Ομάδα των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και η Ρωσία).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην κοινή συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να σταματήσει τις επιθέσεις κατά πολιτών και δεχθεί να παραδώσει την εξουσία. «Ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να φύγει», όπως δήλωσε ο Κάμερον χαρακτηριστικά, ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν ότι δε θα πρέπει να υπάρξει αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Δυνατή η λύση των δύο κρατών για Ισραήλ και Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Ομπάμα, προτρέποντας, όμως, την Παλαιστινιακή Αρχή να συνομιλήσει με το Ισραήλ, παρά να επιδιώξει την ανεξαρτησία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλα ζητήματα της ατζέντας των συνομιλιών των δύο ηγετών, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», που παρά τη εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο πρόσχημα για την εκδήλωση των επιθετικών τους ενεργειών. Τέλος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα προωθήσουν ένα πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης στη λεγόμενη «Αραβική άνοιξη» κατά τη σύνοδο της G8, όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν στην ολομέλεια ή στο περιθώριο της G8 που αρχίζει σήμερα στο τουριστικό θέρετρο της Ντοβίλ στις νορμαδικές ακτές της Γαλλίας και φέρει τον τίτλο «Μια νέα ώθηση για τις ελευθερίες και τη δημοκρατία» είναι η Μέση Ανατολή, η «Αραβική άνοιξη» όπου προωθείται η ατζέντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο πόλεμος στη Λιβύη, οι εξελίξεις στη Συρία, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ιράν, οι εξελίξεις στην αφρικανική ήπειρο, όπου αναμένεται να υπάρξει κοινή ανακοίνωση G8 - Aφρικής, καθώς ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει προσκαλέσει τους ηγέτες των χωρών της Βορείου και της υποσαχάριας Αφρικής. Επίσης το ΔΝΤ, η πυρηνική ενέργεια και η Ιαπωνία και τέλος το διαδίκτυο, καθώς με πρωτοβουλία της Γαλλίας αναζητείται η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτά όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα (2012-03-15 00:00:00.0)
«Αραβική Ανοιξη»: Ο νέος μοχλός ιμπεριαλιστικής διείσδυσης (2011-05-29 00:00:00.0)
Κοινά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα (2011-05-25 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένος πόλεμος (2011-03-25 00:00:00.0)
Προαναγγέλλουν τη στρατιωτική επέμβαση (2011-03-19 00:00:00.0)
Ασφυκτικές γαλλο-βρετανικές πιέσεις (2011-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ