Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

ΣΑΝΑ'Α.-

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα σκληρές μάχες μαίνονταν στο κέντρο της υεμενίτικης πρωτεύουσας καθώς ένοπλοι προσκείμενοι στον ηγέτη της μεγαλύτερης φυλής της χώρας, της Χασίντ, σέικ Σάντικ αλ Αχμαρ συγκρούονταν με παραστρατιωτικές και στρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στον πρόεδρο της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οι συγκρούσεις, που άρχισαν τη Δευτέρα τα ξημερώματα όταν ένοπλοι του προέδρου προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα σπίτια του σέικ, μαίνονται έκτοτε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, προκαλώντας, μέχρι χτες το απόγευμα, το θάνατο σε 44 ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες και πυροδοτώντας κύμα φυγής προς την επαρχία όπου εκατοντάδες πολίτες αναζητούν ασφάλεια.

Ο πρόεδρος Σάλεχ, ουσιαστικά, επέρριψε την ευθύνη της κλιμάκωσης στον αλ Αχμαρ, κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει εμφύλιο και δήλωσε, κατηγορηματικά, ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία και να αφήσει τη χώρα να μετατραπεί «σε άσυλο ανομίας και δράσης της αλ Κάιντα». Η αγκίστρωση Σάλεχ στην εξουσία έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλα ναυάγια τις διαμεσολαβήσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που υποστηρίζονται και από τις ΗΠΑ, που, με αργά βήματα, πήραν αποστάσεις από τον, πάλαι ποτέ, καλό τους σύμμαχο. Αμεσο τερματισμό των συγκρούσεων ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο σέικ αλ Αχμαρ ανταπέδωσε τις κατηγορίες περί υποδαύλισης εμφυλίου και προειδοποίησε για κλιμάκωση. Ενοπλοί του φέρονται να έχουν, ήδη, καταλάβει ορισμένα κυβερνητικά κτίρια εντός της πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ενάντια στο Σάλεχ, έχει, ήδη, ταχθεί εδώ και περισσότερο από δύο μήνες ο ισχυρότερος στρατηγός του υεμενίτικου στρατού, ο Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ, επίσης μέλος της φυλής Χασίντ, ο οποίος είναι επικεφαλής μεραρχίας τεθωρακισμένων και ακολουθήθηκε και από άλλους αξιωματικούς. Προς το παρόν, οι αποσκιρτήσαντες στρατιωτικοί υπό τον Μόχσεν δε φέρονται να συμμετέχουν στις συγκρούσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός σε συγκρούσεις ο πρώην Πρόεδρος Σάλεχ (2017-12-05 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο (2012-05-23 00:00:00.0)
Συγκρούσεις για την αστική εξουσία (2011-12-08 00:00:00.0)
Αμπντουλάχ Σάλεχ (2011-07-10 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις (2008-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ