Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Γ. Βαρβέρης

Η λογοτεχνία και η θεατρική κριτική έχασαν έναν σημαντικό δημιουργό τους. Τον Γιάννη Βαρβέρη, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα τη νεοφροπάθεια που πολλά χρόνια τον βασάνιζε, υπέκυψε από ανακοπή καρδιάς, προχθές το βράδυ. Θα κηδευτεί τη Δευτέρα (12μ) από το ναό του Αγ. Διονυσίου και θα ταφεί στο Β' Νεκροταφείο.

Ο Γιάννης Βαρβέρης γεννήθηκε στην Αθήνα (1955). Σπούδασε Νομικά. Από νέος αφοσιώθηκε στην ποίηση και θεωρούνταν από τους σπουδαιότερους ποιητές της «Γενιάς του '70». Εξέδωσε 11 ποιητικές συλλογές. Μετέφρασε έργα των Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Μολιέρου, Μαριβό, Μρόζεκ, Ουίτμαν, Σαντράρ, Πρεβέρ, Κάρινγκτον, Φέρε, Μπρασένς και μια ανθολογία κορυφαίων ξένων ποιητών, με θέμα το θάνατο. Από το 1976 έγραφε κριτική θεάτρου (περιοδικά «Τομές» και «Η λέξη» και κατόπιν στην «Καθημερινή»). Οι θεατρικές κριτικές του συγκεντρώθηκαν σε έξι τόμους. Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Θεατρικές μεταφράσεις του παίχθηκαν στην Επίδαυρο και σε άλλα θέατρα. Διακρίθηκε με τα βραβεία ποίησης: «Καβάφης» (2001) για τη συλλογή «Ποιήματα (1975-1996)», του «Διαβάζω» (2002) για τη συλλογή «Στα ξένα» και της Ακαδημίας Αθηνών, για όλο το ποιητικό έργο του (2010).

Τη θλίψη τους εξέφρασαν τα ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων, της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών, του ΚΘΒΕ και του Οργανισμού Διαχείρισης Εργων του Λόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ