Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Ενέσεις» ρευστότητας με ενδιάμεσους τις τράπεζες

Δίνεται έμφαση στην «καινοτομία» και τη «βιωσιμότητα» στη βάση των, εχθρικών για τους μικρούς ΕΒΕ, κριτηρίων της ΕΕ

Χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της νέας, καινοτόμας και, προπαντός, «βιώσιμης» επιχειρηματικότητας, όπως τη θέλει και την εννοεί η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, με τις τράπεζες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ως οι πρώτες ευνοούμενες και «ρυθμιστές» διανομής των πόρων. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός δήλωσε ότι «η αναπαραγωγή της καταστροφολογίας κοστίζει ακριβά, πλήττοντας τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος», ενώ προανήγγειλε νομοσχέδιο εντός δύο μηνών για την άρση 30 επιχειρηματικών εμποδίων. Τον ίδιο τίτλο έχει - καθόλου τυχαία - σχετικό πόνημα του ΣΕΒ, που μάλλον θα το «ξεπατικώσει» η κυβέρνηση για να μην κάνει και κανένα ...λάθος.

Μετά από αλλεπάλληλες προαναγγελίες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα υπογραφεί το «σύμφωνο ρευστότητας» με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε με την εγγύηση του Δημοσίου να δανειοδοτηθούν με 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 οι ελληνικές τράπεζες. Στη συνέχεια, αυτές θα διαθέσουν - χωρίς κέρδος, αλλά όχι και χωρίς χρεώσεις - το ποσό σε δάνεια για πολύ μικρές έως και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση «αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων». Η επιλογή των τραπεζών θα γίνει από την ΕΤΕπ. Είναι απόλυτα σαφές ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που έχουν πολλαπλές επιβαρύνσεις και χρηματοδοτικό αποκλεισμό, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη ρευστότητα που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ο υπουργός ανακοίνωσε δράσεις ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις από νέους επιχειρηματίες. Μέσω του επενδυτικού νόμου εκτελείται πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ (αιτήσεις από 1 του Ιούλη έως 31 του Αυγούστου) για επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2011 ή μελλοντικές από επιχειρηματίες 20-40 ετών και προβλέπει ενίσχυση για 5 χρόνια, με ανώτερα όρια συνολικών ενισχύσεων σε αυτό το χρονικό διάστημα τις 500 χιλ. ευρώ έως και το 1 εκατ. ευρώ εάν γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Το πρόγραμμα καλύπτει τόσο τα έξοδα ίδρυσης, όσο και λειτουργίας, μέχρι μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές! Μοναδική «εγγύηση», σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η βιωσιμότητά τους. Οσοι ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θεωρούνται αυτομάτως ότι πληρούν τους όρους και άλλου προγράμματος, του ΕΤΕΑΝ, για λήψη χαμηλότοκων δανείων από 30-300 χιλ. ευρώ. Στο «πακέτο» μπήκαν και 30 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις 5ετίας, που θέλουν να ...καινοτομήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ