Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Δεκάρικοι» ... συμβιβασμού και συναίνεσης

Την ανάγκη αγωνιστικού αναπροσανατολισμού των μικρών εμπόρων επεσήμανε η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Με ένα «δεκάλογο» διαχειριστικών, κατά βάση προτάσεων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, αντιθέτως μερικές από αυτές είναι και εναντίον των λύσεων, ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Στη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης γίνεται λόγος για «αίσθημα σύμπνοιας ανάμεσα σε όλους τους συναδέλφους».

Ωστόσο, οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ήρθαν σε σύγκρουση με αυτό το κλίμα, κλίμα συμβιβασμού και αναμονής, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) και την ανάγκη χάραξης αγωνιστικής ρότας για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Σημαντική κρίνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών από τα πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι και την ΕΣΕΕ, ως βασικής προϋπόθεσης για να αλλάξουν στάση και δράση τα όργανα που σήμερα ελέγχονται από τους υποστηρικτές της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στη Γενική Συνέλευση, όσο και στον «δεκάλογο», πέρα από τις φραστικές «κορόνες» υπέρ των μικρεμπόρων και κατά των φόρων και περικοπών, μπήκε με απόλυτο τρόπο το ζήτημα της «συμφωνίας για ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας αγοράς». Οποτε έχει συζητηθεί μέχρι τώρα το συγκεκριμένο θέμα, έχει σταθεί η αφορμή για να τεθούν στο «τραπέζι» πολύπλευρες αναθεωρήσεις του υφιστάμενου καθεστώτος, που φτάνουν μέχρι και την αύξηση των Κυριακών για τη λειτουργία των καταστημάτων. Αυτό το ζήτημα, μέσα από το οποίο περνούν έως και ανατροπές για την αργία της Κυριακής, είναι και το πρώτο σημείο του «δεκάλογου».

Το τελευταίο σημείο είναι εξίσου προκλητικό, ίσως και λόγω της αοριστίας του, καθώς η Γενική Συνέλευση συμφώνησε στη... «δημιουργία ενός δυναμικού κινήματος Ελλήνων εμπόρων με πρόταγμα τον οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό». Τι ακριβώς εννοούν κάποιοι φανατικοί υπέρμαχοι της ΕΕ, της «ελεύθερης» διακίνησης κεφαλαίων και αγαθών, αλλά και υποστηρικτές του μνημονίου, με μόνη διαφοροποίηση στα άμεσα σημεία που θίγεται κάποιο μικροσυμφέρον, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Εχει αξία όμως, η επισήμανση της ανακοίνωσης της ΕΣΕΕ, ότι «η συντριπτική πλειονότητα των αντιπροσώπων διατράνωσε την άρνησή της σε προσπάθειες υποβάθμισης και απόρριψης των πολιτικών θεσμών. Για το ελληνικό εμπόριο χρειάζονται υγιείς δημοκρατικοί θεσμοί και όχι μη-θεσμοί ή υποκατάστατα θεσμών. Το ελληνικό εμπόριο αντιλαμβάνεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ως μια μεγάλη κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας και δεν αποδέχεται καμία παρέκκλιση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκπτώσεις στις ...διεκδικήσεις (2012-02-15 00:00:00.0)
Οι «μικροί» έχουν πρόβλημα με τα δάνεια (2010-10-21 00:00:00.0)
Πρόκληση από την κυβέρνηση (2005-09-22 00:00:00.0)
Τον χαβά τους αυτοί... (2004-11-24 00:00:00.0)
Να ανατραπούν οι συσχετισμοί στην ΕΣΕΕ (2003-05-31 00:00:00.0)
Μηχανισμός υποταγής η ΕΣΕΕ (2003-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ