Τρίτη 31 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκεχειρία διαπραγματεύεται ο Ζούμα

Αξιωματικοί του λιβυκού στρατού αυτομόλησαν στη Ρώμη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Αμέσως μετά την άφιξή του στη λιβυκή πρωτεύουσα άρχισε τις συνομιλίες του με τον συνταγματάρχη Καντάφι ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος, εκπροσωπώντας και την Αφρικανική Ενωση, έφτασε, νωρίς χτες το απόγευμα, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Οπως υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του, ο Ζούμα είχε θέσει ως στόχο του την επίτευξη μιας άμεσης συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία θα διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα σημεία της χώρας και υπενθύμιζαν ότι μόλις την Κυριακή η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, του κόμματος του Ζούμα, καταδίκασε, με ανακοίνωσή της, τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Οι ίδιες πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι ο Ζούμα θα συζητήσει με τον Καντάφι και τρόπους εξόδου του δεύτερου από την εξουσία και αποχώρησής του από τη χώρα. Την προοπτική αυτή απέρριπταν κατηγορηματικά από το περιβάλλον Καντάφι, το οποίο υποβάθμιζε την απόφαση της G8, όπου αναφέρεται ρητώς ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει από την εξουσία, κάτι που πλέον επισήμως υιοθέτησε και η Μόσχα, που έχει, ήδη, αποστείλει ειδικό απεσταλμένο στην Τρίπολη για να «διαπραγματευτεί ακριβώς αυτήν την έξοδο». Επίσης, χτες, η Τρίπολη ανακοίνωσε ότι οι ΝΑΤΟικές βόμβες σκότωσαν 11 πολίτες στην πόλη Ζλιτάν.

Μια τελευταία εξέλιξη, που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η πληροφορία που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία («αλ Αραμπίγια», «Ασοσιέιτεντ Πρες» και Γαλλικό Πρακτορείο) ότι στη Ρώμη έφτασαν πέντε αξιωματικοί του λιβυκού στρατού, που φέρονται να είναι τρεις στρατηγοί και δύο συνταγματάρχες. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι αξιωματικοί παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσαν ότι αυτομόλησαν και κάλεσαν τους συναδέλφους τους που απομένουν πιστοί στον Καντάφι να πράξουν το ίδιο. Με βάση τα πρακτορεία, τα τελευταία 24ωρα, έχουν φτάσει στην Ιταλία, συνολικά, 120 αξιωματικοί του λιβυκού στρατού, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ