Το εντεροβακτήριο προκαλεί σοβαρά γαστρεντερολογικά και χρόνια νεφρικά προβλήματα και το λεγόμενο «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο». Ως πιθανότερος «ύποπτος» για τη νέα υγειονομική κρίση φέρεται να είναι νωπά αγγουράκια βιολογικής καλλιέργειας από τουλάχιστον δύο θερμοκήπια της νότιας Ισπανίας, τα οποία και έκλεισαν προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητες έρευνες. Το πιθανότερο είναι τα λαχανικά να μολύνθηκαν από ζωικά λιπάσματα ειδικού τύπου που χρησιμοποιούνται σε βιολογικές καλλιέργειες. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε ενδέχεται να μην έχουν μολυνθεί μόνον αγγουράκια, αλλά και άλλα νωπά λαχανικά (ντομάτες, μαρούλια) όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες...
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) προειδοποίησε πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες του είδους παγκοσμίως, σημειώνοντας πως «η πηγή μόλυνσης φαίνεται να είναι ακόμη ενεργή». Ηδη πάντως κάποιες χώρες (Ρωσία, Τσεχία) έχουν αποσύρει ισπανικά νωπά λαχανικά από την αγορά και έχουν σταματήσει τις εισαγωγές...
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ένα από τα λίγα φάρμακα που καταπολεμούν αποτελεσματικά το βακτήριο είναι το «Soliris» της εταιρείας «Alexion Pharmaceuticals», η οποία αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από την κρίση εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.Το ετήσιο κόστος θεραπείας ξεπερνά τις 390.000 δολάρια για ένα μόνο ασθενή!
Δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα «τα συγκεκριμένα» αγγούρια Ισπανίας, καθησυχάζει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Οπως λέει, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων και βρίσκεται σε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σε κάθε περίπτωση, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης συνιστάται στους καταναλωτές να ακολουθούν τις σωστές πρακτικές κατά την προετοιμασία των γευμάτων, καλό πλύσιμο με άφθονο νερό, ειδικά των λαχανικών που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.