Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεκινούν με τα υπόλοιπα του ΟΤΕ

Η κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τα επόμενα βήματα της εγκληματικής της πολιτικής

Η νέα φάση της εκποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου στα περιουσιακά στοιχεία των πρώην ΔΕΚΟ ξεκινά από τον ΟΤΕ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει με καταιγιστικούς ρυθμούς η πλήρης ιδιωτικοποίηση και των άλλων επιχειρήσεων.

Χτες ο υπουργός Οικονομικών, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της «Deutsche Telekom», έκανε γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ενεργοποιήσει την πρόβλεψη της σύμβασης που είχε υπογράψει η γερμανική εταιρεία με την κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, για την απόκτηση από την τελευταία επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ.

Σήμερα το ελληνικό κράτος διατηρεί το 16% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ ένα 4% έχει παραχωρηθεί στον ΤΑΠ - ΟΤΕ, ως αντάλλαγμα στη συναίνεση που προσέφερε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ στην κλιμακούμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 10%, η συμμετοχή του Δημοσίου θα περιοριστεί στο 6%, ενώ των Γερμανών θα αυξηθεί από το 25% σήμερα στο 35%. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει στην «Deutsche Telecom» και το υπόλοιπο 6% ως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει εξ ολοκλήρου στα γερμανικά χέρια. Στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, ο ΟΤΕ θα είναι η πρώτη μη τραπεζική εταιρεία που θα περιέλθει στο σύνολό της στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η ιδιωτικοποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις και ακίνητα «φιλέτα» για τα οποία ενδιαφέρονται ιδιώτες) αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, στα πλαίσια της κατάρτισης του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου στρατηγικής» της περιόδου 2012-2015, με στόχο την πλήρη παραχώρηση κερδοφόρων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις για την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να προωθήσει από μόνη της και ταχύρρυθμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πρότειναν τη σύσταση ενός «ανεξάρτητου» οργανισμού, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Κολ στις αρχές της δεκαετίας του '90, που είχε αποτέλεσμα να περάσουν στα χέρια ιδιωτών χιλιάδες επιχειρήσεις της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και με στόχο να συγκεντρωθούν μέχρι το 2015 κονδύλια 50 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ