Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Οι αυτοαπασχολούμενες να πάρουν θέση δίπλα στους συμμάχους τους

Αφετηρία για πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες ΕΒΕ η προχθεσινή σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ

Σύσκεψη για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες πραγματοποίησε την Τετάρτη η ΠΑΣΕΒΕ σε μια πρώτη προσπάθεια να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται. Οπως ανέφερε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας που πήρε και την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη αυτή, η συστηματική και επίμονη δουλειά στις γυναίκες ΕΒΕ θα ενισχύσει συνολικά το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και την ίδια την ΠΑΣΕΒΕ.

Για ένα μεροκάματο...

Στις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενες αναφέρθηκε αναλυτικά η Μαρία Ρόκου, η οποία τόνισε πως «η γυναίκα αποτελεί το πρώτο θύμα της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου. Χρησιμοποιείται ως αγωγός για τα αντεργατικά μέτρα, πιέζεται να τα δεχθεί πρώτη κάτω και από το βάρος των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων που την ωθούν σε συμβιβασμό και υποχώρηση από τα δικαιώματά της, την ωθούν μακριά από την οργανωμένη συλλογική πάλη.

Γι' αυτούς τους λόγους, συνέχισε, χρειάζεται ειδικότερη προετοιμασία και προσπάθεια από τα σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, να βοηθήσουμε τις γυναίκες να καταλάβουν ότι τα πολλαπλά εμπόδια που συναντά η συμμετοχή τους στο κίνημα, αυτά τα ίδια αποτελούν το λόγο για τον οποίο πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του».

...που βγαίνει όλο και πιο δύσκολα

Η Μαρία Ρόκου υπογράμμισε ότι πολλές γυναίκες ΕΒΕ αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στο μαγαζί τους, μένουν άνεργες ή δουλεύουν μερικώς απασχολούμενες, ανασφάλιστες και επιπλέον καταχρεωμένες. Χαρακτήρισε κοροϊδία την προσπάθεια που κάνει το σύστημα να παρουσιάσει τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα» ως λύση στην ανεργία. Οπως είπε, οι επιπτώσεις στη ζωή των νέων γυναικών που ανοίγουν ένα μαγαζί στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, είναι πολύ βαριές: η απελευθέρωση του ωραρίου απορυθμίζει πλήρως τη ζωή τους, τις αναγκάζει να δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ, να μεταφέρουν στο απώτερο μέλλον τη δημιουργία οικογένειας ή να προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της μητρότητας, στερούμενες ακόμα και τα πενιχρά επιδόματα και τις υποτυπώδεις άδειες που ισχύουν για τις άλλες εργαζόμενες. Ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν χωρίς να χάσουν το μεροκάματό τους.

Τέλος, τόνισε πως η ΠΑΣΕΒΕ «εκφράζει τα συμφέροντα των εκατοντάδων αυτοαπασχολούμενων γυναικών χωρίς προσωπικό, που παλεύουν καθημερινά μαζί με τις οικογένειές τους για ένα μεροκάματο, που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, των αυτοαπασχολούμενων με 2-3 εργαζόμενους που η προσωπική τους εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους» και κάλεσε τις γυναίκες αυτές να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, με επόμενο σταθμό τις σημερινές κινητοποιήσεις.

Το ΠΑΜΕ εκπροσώπησε η Χρυσούλα Λαμπούδη, η οποία επισήμανε πως εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες έχουν κοινά προβλήματα, αντιμετωπίζουν το καθεστώς της ανισοτιμίας που είναι πρόβλημα ταξικό και πρέπει να οργανώσουν σε ενιαίο μέτωπο την πάλη τους. Από την ΟΓΕ στη σύσκεψη συμμετείχε η πρόεδρός της Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Στην παρέμβασή της τόνισε ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την ΠΑΣΕΒΕ αλλά και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, επομένως οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ θα συμβάλλουν στις προσπάθειες της ΠΑΣΕΒΕ, να απευθυνθεί πλατιά στις αυτοαπασχολούμενες το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στις γυναίκες του μικρομάγαζου να δυναμώσουν τη Λαϊκή Συμμαχία (2013-07-14 00:00:00.0)
Μεθαύριο η σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα (2012-02-19 00:00:00.0)
Την Τρίτη η σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα (2012-02-18 00:00:00.0)
Κεντρική σύσκεψη για το συντονισμό και ανάπτυξη του αγώνα (2012-01-22 00:00:00.0)
Αύριο σύσκεψη στην Αθήνα για την κλιμάκωση της πάλης (2012-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ