Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Μπαίνουν φραγμοί στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα

Στην παρεμπόδιση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για την επίλυση φορολογικών διαφορών που προκύπτουν μεταξύ του φορολογούμενου και του κράτους, αποβλέπει το μέτρο της αύξησης του ποσοστού βεβαίωσης του αμφισβητούμενου φόρου στο 50%, από το 25% που ισχύει ως σήμερα. Αυτό προβλέπεται από το Ν.3943/2011 (αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) με ημερομηνία 31/3/2011.

Στη σχετική εγκύκλιο, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι η αύξηση του ποσοστού βεβαίωσης (προκαταβολή δηλαδή του φόρου στα ταμεία του κράτους), από το 25% στο 50%, ισχύει για τις περιπτώσεις του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών, αν δεν έχει επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκήθηκε από τον φορολογούμενο εμπρόθεσμη προσφυγή. Το ίδιο ισχύει και για διαφορές που προκύπτουν στο ΦΠΑ, στη Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και στους φόρους κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία.

Με την ίδια εγκύκλιο περιορίζονται τα ανώτατα ποσοστά πρόσθετων φόρων στο 60% - από 100% που ισχύει σήμερα - για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και στο 120% - από 200% - του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο φορολογούμενος καθώς και της επιστροφής ΦΠΑ, χωρίς να τη δικαιούται.

Με άλλη εξάλλου εγκύκλιο ξεκινά η διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της «αυτοπεραίωσης» για τα έτη 2007-2009. Ειδικότερα, θα ελεγχθούν δηλώσεις των οποίων τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΦΜ λήγουν στους αριθμούς 11, 21, 31, 41 και 51 και το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων για επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής εμπορευμάτων υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, για επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών ή αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών τα 60.000 ευρώ και για μεικτές επιχειρήσεις πώλησης ή παραγωγής εμπορευμάτων και παροχής υπηρεσιών τα 120.000 ευρώ. Ελέγχονται επίσης οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ