Κυριακή 12 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Τα είδη του ανοίγματος

(Μάθημα 11ο, α' μέρος)

...«Εχοντας μελετήσει τα προηγούμενα μαθήματα, τοποθέτησε τα κομμάτια σου και σκέψου την πρώτη κίνηση. Μη βιάζεσαι να διαβάσεις θεωρία για το άνοιγμα, θα σε παραπλανήσει. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια εκλογή μαζί. Πρώτ' απ' όλα θυμήσου ότι δεν υπάρχει ο όρος η "καλύτερη" ή η "δυνατότερη" κίνηση στην αρχική θέση. Υπάρχουν πολλές κινήσεις αντίστοιχες με τις αρχές ανάπτυξης στα ανοίγματα και πρέπει να διαλέξεις σύμφωνα με το στιλ, την πείρα και τις γνώσεις σου.

Θα πρότεινα να αρχίσουμε το παιχνίδι με την προώθηση ενός πιονιού από το κέντρο. Πριν γίνω G.M. μ' άρεσε να αρχίζω το παιχνίδι με ε4! Αυτή η κίνηση μου θύμιζε ιπποτική γενναιότητα και προθυμία να εμπλακούν σε ανοιχτό αγώνα. Το λευκό πιόνι ε4 ελέγχει το σπουδαίο τετράγωνο δ5 περιμένοντας για ενίσχυση και το δ4. Οπως μπορείτε να δείτε, οι στόχοι του λευκού είναι ευθείς και καθαροί και είναι φυσικό ότι όλα τα ανοίγματα που ξεκινούν με 1. ε4, αναφέρονται "ανοικτά" ή "ημιανοικτά". Ετσι λοιπόν τα λευκά έπαιξαν 1. ε4. Ποια είναι η καλύτερη απάντηση για τα μαύρα;

Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά ο μαύρος έχει μεγάλη εκλογή. Η πιο βασική αντίδραση είναι αναμφίβολα η συμμετρική αντεπίθεση με το πιόνι του μαύρου βασιλιά. Ολα τα ανοίγματα που αρχίζουν με 1. ε4 ε5 ανήκουν στην κατηγορία των "ανοικτών" παιχνιδιών, πλούσια σε ιστορία και πρακτική σε τουρνουά.

Γκαμπί του βασιλιά: 1. ε4 ε5 2. ζ4 εζ4 3. Ιζ3 δ5 4. δ4. Αυτό το λαμπρό άνοιγμα έχει απορρίψει την πρακτική μεγάλου τουρνουά που οφείλεται σε ιδέες αντιγκαμπί κάνοντας το μαύρο να αγωνιστεί επιτυχώς για πρωτοβουλία παίζοντας 2... δ5! 3. εδ5 ε4! ή 2...εζ4 3. Ιζ3 δ5 4. εδ5 Ιζ6. Μια άλλη απόπειρα να μεταφέρεις το ε5 από το κέντρο με 2. δ4 εδ4 3. Βδ4, έχει βρει πολύ λίγους υποστηρικτές, λόγω του 3... Ιγ6 4. Βε3 Ιζ6 και ο μαύρος φέρνει στο παιχνίδι δύο Ιππους εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες. Τζουόκο Πιάνο: 1. ε4 ε5 2. Ιζ3 Ιγ6 3. Αγ4 Αγ5. Ο στόχος είναι να αποκτήσεις το κέντρο και να επιτεθείς στο τετράγωνο ζ7. Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα ανοίγματα γεμάτο από διάφορες βαριάντες. Οι απόπειρες να κερδίσεις το κέντρο αμέσως με θυσίες παίζοντας 4. β4 Αβ4 5. γ3 Αγ5 6. δ4 ή 4. γ3 Ιζ6 5. δ4 εδ4 6. 0-0, συμβαδίζουν με τις μοντέρνες μεθόδους αργής ανάπτυξης των κομματιών μετά από 4. δ3 δ6 5. γ3 Ιζ6 6. 0-0 0-0 7. Αη5» (βλέπε διάγραμμα).

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ