Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αναγκαία η αλλαγή ρότας

Καθοριστική παρέμβαση της ΔΕΣΚ,  που απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από τις ταξικές δυνάμεις 

Η ενίσχυση της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αλλά και γενικότερα η ενίσχυση και η συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αποτελεί σίγουρο δρόμο για συνολική αντιπαράθεση με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ανατροπή της. Αυτό τονίστηκε κατά τις εργασίες του 29ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του ΕΚΠ, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Χτες το βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για διοικητικό και οικονομικό απολογισμό καθώς και προγραμματισμό δράσης, ενώ την επόμενη Κυριακή θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σε αλλοίωση του Σώματος των αντιπροσώπων στο συνέδριο και νόθευσης της θέλησης των εργαζομένων, προχώρησαν κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση, οι οποίες επέτρεψαν τη συμμετοχή σε αντιπροσώπους συνολικά 13 σωματείων (μεταξύ των οποίων και 7 ναυτεργατικών που εφαρμόζουν πλειοψηφικό σύστημα στις εκλογές τους), που παράνομα πήραν μέρος στο συνέδριο.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε το πρωί με την διαμαρτυρία δεκάδων απολυμένων από τα κλειστά «Λιπάσματα Δραπετσώνας», οι οποίοι απαίτησαν προσωπικά από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΚΠ Γιάννη Μίχα, να συμφωνήσει για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πλήρη αποκατάστασή τους.

Με την ουσιαστική παρέμβαση των αντιπροσώπων της ΔΕΣΚ αναδείχτηκαν στο συνέδριο τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Με αφορμή τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Λιπάσματα, οι αντιπρόσωποι της ΔΕΣΚ τόνισαν ότι τα λιπάσματα όπως και δεκάδες άλλα εργοστάσια που έκλεισαν, είναι έργο των κατευθύνσεων και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που η κυβέρνηση πιστά εφαρμόζει. Υπογραμμίστηκε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης της χώρας.

Αποκαλύφθηκε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, ότι απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κινούνται στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού της συναίνεσης και του «διαλόγου» της απάτης, του οποίου τα αποτελέσματα βιώνουν στο «πετσί τους» οι εργαζόμενοι. Αυτή τους η στάση και θέση κυριάρχησε καθαρά και μέσα από τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο. Οι παρατάξεις αυτές και στον Πειραιά όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση των εργαζομένων, αντίθετα έγιναν και γίνονται δούρειος ίππος για να περάσει αυτή η πολιτική. Ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως τονίστηκε, αποτελεί η συγκρότηση και η πλούσια αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ, αλλά και η αγωνιστική διάθεση που υπάρχει στους χώρους δουλιάς και ο στόχος που μπαίνει είναι η συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις.

Τέλος, εγκρίθηκαν δυο ψηφίσματα της ΔΕΣΚ. Με το πρώτο καταγγέλλεται ο βομβαρδισμός στη Γιουγκοσλαβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Με το δεύτερο ψήφισμα καταγγέλλεται η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Διώρυγας της Κορίνθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ