Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία και αντιπαράθεση

Ενώ οι δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν στην Πολωνία κοινές ασκήσεις, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η κόντρα για την αντιπυραυλική άμυνα εξακολουθεί να επισκιάζει τις σχέσεις τους.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως η Ρωσία δε θα λάβει νομικές εγγυήσεις που έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ για το ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» που δημιουργείται στην Ευρώπη δε θα στρέφεται κατά των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Αν και επανέλαβε πως τα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν απειλούν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ρωσίας, χαρακτήρισε την αμοιβαία δυσπιστία ως «κληρονομία» του «ψυχρού πολέμου». Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει, ώστε ν' ανέβει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και να γίνουν οι αμοιβαίες σχέσεις πραγματικά εταιρικές, υποστηρίζοντας πως η αντίληψη των σφαιρών επιρροής απαρχαιώθηκε και η θέση της βρίσκεται στο «σκουπιδότοπο» της ιστορίας.

Σύμφωνα με τα λόγια του, «ο δρόμος προς τη μεγάλη εμπιστοσύνη είναι οι πιο πολλές συζητήσεις, η ανταλλαγή γνωμών και όχι οι σύνθετες νομικές διατυπώσεις τις οποίες θα είναι δύσκολο να συντονίσουν και να εγκρίνουν όλες οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ». Ο Ράσμουσεν τάχτηκε υπέρ της διατύπωσης στα στρατιωτικά δόγματα της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ της θέσης πως ο ένας δεν θα θεωρεί τον άλλο ως πιθανό αντίπαλο, προσθέτοντας πως «θα προτιμούσα να μην υπάρχουν θέσεις στα δόγματα, οι οποίες περιγράφουν τους εταίρους ως απειλή, ακόμη κι αν αυτή είναι πιθανή».

Οπως υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, η ηγεσία του ΝΑΤΟ θεωρεί αδύνατο να δημιουργηθεί ενιαίο σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των δύο αντιπυραυλικών συστημάτων. «Ο λόγος είναι απλός: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραδώσει στις χώρες, που δεν έχουν ενταχθεί στο συνασπισμό, καθήκοντα της συλλογικής άμυνας, τα οποία συνδέουν τα μέλη του ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟικό εδαφικό σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι ένα μέρος ενός τέτοιου μηχανισμού συλλογικής άμυνας», υποστήριξε ο Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «Μιλάμε για μια στενή συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟικού και του ρωσικού συστήματος».

Οι δηλώσεις αυτές του γγ του ΝΑΤΟ, που αποκλείουν κάθε ρωσική πρόταση στο ζήτημα, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως το αμερικανο-ΝΑΤΟικό σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τις δήθεν απειλές από το Ιράν, αλλά συνδέεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να αποκτήσουν πυρηνική υπεροπλία έναντι της Ρωσίας, να μπορούν να καταφέρουν το πρώτο πυρηνικό πλήγμα χωρίς να φοβούνται το ρωσικό απαντητικό χτύπημα.

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που αναμένεται να συνέλθει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ