Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνελήφθησαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι έκαναν «χρυσές» δουλειές, πουλώντας «προστασία» σε επιχειρηματίες που είχαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πιάστηκαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Η μίζα για κάθε κατάστημα κυμαινόταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ τα ποσά αυτά εισέπρατταν σε δόσεις, μία ή δύο φορές το μήνα, κυρίως από καταστήματα της παραλιακής.

Με την ίδια δικογραφία, κατηγορούνται ακόμη η σύζυγος ενός από τους δράστες, αλλά και 12 ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι καταστημάτων για ενεργητική δωροδοκία. Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων είτε δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας, είτε τις είχαν, ωστόσο, υποκύπτοντας στις εκβιαστικές οικονομικές αξιώσεις των αστυνομικών, τους δωροδοκούσαν, για να μην υπόκεινται σε αστυνομικούς ελέγχους. Ακόμα, κατηγορείται για συμμετοχή σε δωροδοκία ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός, διότι παλαιότερα μετέφερε χρήματα στον έναν από τους συλληφθέντες αξιωματικούς, από υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης που προσέφερε με τη μεσολάβησή του.

Ενας από τους δράστες που εκτελούσε χρέη διοικητή σε αστυνομική υπηρεσία των νότιων προαστίων διαμεσολαβούσε για την τοποθέτηση κινητών καντινών, είτε έξω από μεγάλα καταστήματα είτε σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, με χρηματικά ανταλλάγματα, μεσολαβούσε για την ανάθεση καθηκόντων προστασίας διαφόρων εκδηλώσεων σε συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

Ο άλλος αξιωματικός γνώριζε την παράνομη λειτουργία χαρτοπαιχτικών λεσχών και τυχερών παιγνίων σε περιοχές της Αθήνας, ωστόσο δεν ασκούσε τα καθήκοντά του. Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αξιωματικοί και ο αστυφύλακας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ.

Οι ποινικές κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση: «Εγκληματική οργάνωση», «παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία», «εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση», «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση πλημμελήματος», «κατοχή ναρκωτικών ουσιών» καθώς και για τις διατάξεις που αφορούν στην «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ