Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες, σφαιρικές έρευνες για το Βυζάντιο

Τη σημαντική απόπειρα να γίνουν κοινό κτήμα τα νέα επιστημονικά πορίσματα γύρω από το Βυζάντιο, ως κράτος και κοινωνία, αναλαμβάνει το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με έναν κύκλο διαλέξεων που ξεκινούν στις 6 Φλεβάρη και ολοκληρώνονται στις 13 Μάρτη.

Οπως επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, Τηλέμαχος Λουγγής, «η προσπάθεια έγκειται στον εντοπισμό της φύσης και του χαρακτήρα κάθε εποχής του Βυζαντίου. Μελετούμε κείμενα που δείχνουν την αγάπη των Βυζαντινών για τα αρχαία πρότυπα, αλλά μελετούμε και τη διάλυση της αρχαίας πόλης και τη μετάβασή της σε μια κοινωνία με διαφορετικές δομές. Την αγροτοποιημένη κοινωνία, δηλαδή, του Μεσαίωνα. Είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών στις κοινωνικές δομές που θα έχουν ως συνέπεια και τη συρρίκνωση του πνευματικού ορίζοντα του ανθρώπου, ο οποίος όμως παρ' όλ' αυτά καταξιώνεται μέσω της ελεύθερης εργασίας του αν και βέβαια σε ένα αφόρητα χαμηλό επίπεδο».

Επιμέρους πλευρές της παραπάνω διαδικασίας θα αναπτύξουν οι ομιλητές στη διάρκεια των διαλέξεων. Στις 6/2, ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου, Στυλιανός Λαμπάκης, θα μιλήσει με θέμα «Η βυζαντινή διανόηση και η αρχαιότητα». Στις 13/2 ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Τρωιανός θα αναπτύξει το θέμα «Ο βυζαντινός άνθρωπος μπροστά στο Νόμο». Στις 20/2 θα μιλήσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Ελένη Σαράντη, με θέμα «Από την καθημερινότητα του πρωτοβυζαντινού αριστοκράτη». Στις 27/2 ο Τηλέμαχος Λουγγής θα αναλύσει το θέμα «Η βυζαντινή κοινωνία από την Αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα». Θα ακολουθήσουν, στις 13/3, οι ομιλίες δύο ερευνητών του Ινστιτούτου. Της Βασιλικής Βλυσίδου, με θέμα «Η βυζαντινή αριστοκρατία και η κρατική εξουσία, 9ος - 10ος αιώνας» και του Αλέξη Σαββίδη με θέμα «Οι Βυζαντινοί απέναντι στους λαούς του Ανατολικού και Βαλκανικού κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ