Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Το κυβερνητικό «πλυντήριο» καθαρίζει όλους τους ραδιενεργούς λεκέδες

Με «φτηνά» επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να δημιουργήσει κλίμα καθησυχασμού στους Ελληνες καταναλωτές και να συγκαλύψει την ανυπαρξία ελέγχων για ραδιενέργεια και τοξικές ουσίες, στα εισαγόμενα τρόφιμα από χώρες των Βαλκανίων.

Προχτές, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Γεωργίας βγήκε μια «κουτοπόνηρη» ανακοίνωση που αναφέρει ότι τα εργαστήρια του «Δημόκριτου» έκριναν κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση ποσότητες κατεψυγμένων λαχανικών που εισήχθησαν από τη Γιουγκοσλαβία. Στη συνέχεια διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ότι όσον αφορά τα εισαγόμενα φυτικά προϊόντα από τη Γιουγκοσλαβία «κατά τη διάρκεια του 2000-2001 προκύπτει με βάση τα πιστοποιητικά μέτρησης ραδιενέργειας, ότι είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση». Φαίνεται δηλαδή από την ανακοίνωση ότι το υπουργείο Γεωργίας έλεγξε ποσότητες κατεψυγμένων λαχανικών μέσω του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» και έβγαλε το συμπέρασμα ότι όλα τα εισαγόμενα φυτικά προϊόντα από τη Γιουγκοσλαβία είναι κατάλληλα για κατανάλωση!

Αυτή η φαινομενικά καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας προκαλεί μεγαλύτερη ακόμα ανησυχία αφού, εκτός των παραπάνω, «εμπλουτίστηκε» και με άλλα επικοινωνιακά ψέματα της συμφοράς, καθώς και με αντιφάσεις και ανακρίβειες του τύπου: «Τα δείγματα μετρήθηκαν για συγκέντρωση ραδιενέργειας (Ουράνιο 238 και Καίσιο 137 και 134)». «Η ροή φορτίων προϊόντων φυτικής παραγωγής είναι απειροελάχιστη, όλα δε τα φορτία εισαγωγής προϊόντων φυτικής προέλευσης από Γιουγκοσλαβία FYROM, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία ελέγχονται πλέον καθολικώς».

Η ουσία πάντως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμφάνισε προχτές εφτά όλα κι όλα πιστοποιητικά μέτρησης ραδιενέργειας που δόθηκαν τους τελευταίους 13 μήνες σε εισαγωγείς κατεψυγμένων λαχανικών από το «Δημόκριτο», ως «πειστήρια» ασφαλών ελέγχων. Με βάση τα πιστοποιητικά που δημοσιοποίησε το υπουργείο Γεωργίας, προκύπτει ότι μέσα στο 2000 έγιναν μόλις δύο δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε φορτία κατεψυγμένων λαχανικών από τη Γιουγκοσλαβία. Τα δύο πιστοποιητικά του «Δημόκριτου» (με ημερομηνίες 12/4/2000 και 11/7/2000) αναγράφουν πως τα δείγματα κρίνονται κατάλληλα από πλευράς ραδιενέργειας. Στις παρατηρήσεις διευκρινίζεται ότι έγινε έλεγχος για Καίσιο 137 και 134). Το υπουργείο Γεωργίας όμως δημιουργεί σκοπίμως την εντύπωση, στην ανακοίνωσή του, ότι έγινε έλεγχος για Ουράνιο 238, μέσα στο 2000. Πράγμα που δε φαίνεται πουθενά στα δύο αυτά πιστοποιητικά του «Δημόκριτου». Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα δείγματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας για το 2000, αφορούν ποσότητες εισαγόμενων κατεψυγμένων λαχανικών από τη Γιουγκοσλαβία, που δεν ξεπερνούν τους 12 τόνους. Ομως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2000 εισήχθησαν από τη Γιουγκοσλαβία 2.345 τόνοι νωπών και κατεψυγμένων λαχανικών, ενώ για το ίδιο διάστημα οι συνολικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, FYROM, Βοσνία και Αλβανία φτάνουν τους 5.515 τόνους. Αυτές οι ποσότητες και όσες ακολούθησαν, που ελέγχθηκαν;

Πάντως από ό,τι φαίνεται... από 1/1/2001 οι έλεγχοι αναβαθμίστηκαν. Το υπουργείο Γεωργίας έδωσε στη δημοσιότητα άλλα πέντε πιστοποιητικά, όπου στο ένα φαίνεται να έγινε έλεγχος μόνο για Καίσιο, σε ένα άλλο πιστοποιείται χειρογράφως ότι έγινε και έλεγχος για Ουράνιο 238 και στα υπόλοιπα τρία υπάρχει η ίδια προσθήκη δακτυλογραφημένη πλέον. Τα παραπάνω «ντοκουμέντα», προφανώς... ικανοποιούν πλήρως τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης και επομένως... αβασάνιστα μπορούν να ανακοινώνουν ότι οι Ελληνες καταναλωτές δεν κινδυνεύουν ούτε από ραδιενέργεια, ούτε από άλλες τοξικές ουσίες. Αν αυτό δεν αποτελεί τον ορισμό της εγκληματικής κοροϊδίας από την κυβέρνηση, τότε τι τον αποτελεί;

Εκτός αυτών, πρέπει να επισημανθεί ένα ακόμα «εκσυγχρονιστικό» ψέμα. Στη χτεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα αγροτικά προϊόντα από τη Γιουγκοσλαβία, FYROM, Αλβανία, Βοσνία και Βουλγαρία ελέγχονται πλέον καθολικώς. Ομως σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας με ημερομηνία 17/1/2001, που στάλθηκε στα περιφερειακά κέντρα ελέγχου - συνοριακούς σταθμούς, αναφέρεται ρητώς ότι «η δειγματοληψία δε θα είναι καθολική, αλλά θα αφορά προϊόντα που εισάγονται σε σημαντικές ποσότητες». Ταυτόχρονα αναφέρεται πως ο αριθμός των δειγμάτων θα καθορίζεται διά τηλεφώνου από τα κεντρικά του υπουργείου Γεωργίας. Τα παραπάνω φανερώνουν επίσης, την καθολικότητα της κυβερνητικής κοροϊδίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ