Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για αμερικάνικο καταδρομικό στη Μ. Θάλασσα

ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται από τη Δευτέρα το αμερικανικό καταδρομικό «Monterey», για να συμμετάσχει στις αμερικανο-ουκρανικές ασκήσεις «Sea Breeze 2011», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας που μιλάει για απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Το «Monterey» είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα «Aegis» και έχει αποσταλεί στα ευρωπαϊκά ύδατα για τη σταδιακή προσαρμογή και εγκατάσταση του ευρωπαϊκού κλάδου της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» (περιλαμβανομένου και του Αιγαίου) και έχει ως στόχο τη «διασφάλιση» των χωρών της Νότιας Ευρώπης από υποθετικές πυραυλικές απειλές.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε πως «η ρωσική πλευρά επανειλημμένως υπογράμμισε ότι δε θα αφήσουμε χωρίς την προσοχή μας την εμφάνιση σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας στοιχείων της στρατηγικής υποδομής των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια βήματα ως απειλή για την ασφάλειά μας». Επιπλέον, σημείωσε πως οι εξελίξεις αυτές δεν διευκολύνουν τον κοινό προσδιορισμό της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής της μελλοντικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της Συμμαχίας στη Λισαβόνα και στις Συναντήσεις Κορυφής μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας «ασπίδας» που θα διοικείται από κοινού με αυτήν, ενώ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ επιδιώκουν τη δημιουργία ξεχωριστών συστημάτων που θα συνεργάζονται.

  • Τη μόνιμη παραμονή ενός αποσπάσματος Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία και την εκ περιτροπής στάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ από το 2013 προβλέπει η συμφωνία που υπογράφτηκε τη Δευτέρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μπόγκνταν Κλιτς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ