Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Πιέσεις ΗΠΑ για Λιβύη και Σουδάν

Ανησυχία για τη δράση της Κίνας

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία που εκφώνησε τη Δευτέρα στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα (πρωτεύουσα της Αιθιοπίας) κάλεσε τους Αφρικανούς ηγέτες να επισπεύσουν την πραγματοποίηση «κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων» στις χώρες τους για να αποφύγουν κινητοποιήσεις ανάλογες με αυτές σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οπως είπε η Κλίντον, «οι καταπιεστικές κυβερνήσεις δε γίνονται πλέον ανεκτές από τους πολίτες»...

Εξυπακούεται πως άδραξε την αφορμή για να καλέσει τις αφρικανικές χώρες να αναστείλουν κάθε φιλική διπλωματική δραστηριότητα με την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και να απελάσουν όλους τους Λίβυους διπλωμάτες από τις χώρες τους. Δεν παρέλειψε να καλέσει τους Αφρικανούς ηγέτες να παράσχουν «μεγάλη υποστήριξη» προς το «Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο» των αντικυβερνητικών Λίβυων πολιτών που έχει έδρα στη Βεγγάζη.

Η Κλίντον αναφέρθηκε και στην κρίση που έχει ξεσπάσει από τον περασμένο μήνα στην κεντρική πόλη του Σουδάν, Αμπιγέι, η οποία έχει καταληφθεί από στρατεύματα του βορρά. Ζήτησε την αποχώρηση των δυνάμεων του βορειοσουδανικού στρατού, χαιρετίζοντας την ανάπτυξη κυανοκράνων από την Ερυθραία στην περιοχή μετά την επίσημη τελετή ανεξαρτητοποίησης του Νοτίου Σουδάν στις 9 του ερχόμενου Ιούλη, στο πλαίσιο νέας συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη Κυριακή στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα μεταξύ Βορειοσουδανών και Νοτιοσουδανών αξιωματούχων έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο ημερών με τη μεσολάβηση του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής Τάμπο Μπέκι.

Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως η συμφωνία βορρά - νότου για το Αμπιγέι επικεντρώνεται μόνο στην αποχώρηση στρατευμάτων του βορρά και στην «αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής και δε διευθετεί άλλα μείζονα ζητήματα όπως το πολιτειακό διοικητικό καθεστώς της περιοχής (εάν δηλαδή θα ανήκει στο βορρά ή στο νότο) και η εκμετάλλευση των κερδών που αποφέρουν οι γεωτρήσεις πετρελαίου...

Πριν πάει στην Αιθιοπία, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε μεταβεί στη Ζάμπια, όπου συμμετέχοντας σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής κάλεσε με ...νόημα την υποσαχάρεια Αφρική «να προφυλαχθεί» από μια νέα σινική «αποικιοκρατία» (λόγω της έντονης δραστηριοποίησης της Κίνας στην Αφρική).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ