Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Γονείς κι εκπαιδευτικοί απαιτούν να είναι δωρεάν

Διέξοδο σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης αναζητούν πολλοί εργαζόμενοι γονείς για τα μικρά παιδιά το καλοκαίρι, μετά τη λήξη των μαθημάτων. Τέτοια προγράμματα πραγματοποιούνται σε μια σειρά δήμους, με μικρό ή μεγαλύτερο... χαράτσι συμμετοχής, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις που τα αναλαμβάνουν ιδιώτες ή ΜΚΟ. Οι αντιδράσεις, πάντως, γονιών κι εκπαιδευτικών σ' αυτή την τακτική φαίνεται ότι μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής στη Μεταμόρφωση να διαθέσει δημοτικά σχολεία σε ιδιωτική εταιρεία για να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Χαρούμενο Καλοκαίρι» συνάντησε σοβαρές αντιδράσεις από πλευράς γονιών και εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα μέχρι πέρσι γινόταν δωρεάν ενώ φέτος για κάθε παιδί ο γονιός καλείται να πληρώσει 80 ευρώ για τον ενάμιση περίπου μήνα που διαρκεί. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» που καλύπτει την περιοχή, οι οποίοι κατήγγειλαν την απόπειρα σύνδεσης του σχολείου με ιδιωτικές εταιρείες και ενημέρωσαν εκπαιδευτικούς και γονείς. Τελικά οι σχολικές επιτροπές των δύο από τα τρία σχολεία που επιλέχτηκαν αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Επιπλέον, με αίτησή τους προς τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Μεταμόρφωσης, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», της Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και της Ενωσης Γονέων Μεταμόρφωσης ζητούν να συνεδριάσει άμεσα η ΔΕΠ ώστε να εξετάσει και το πρόγραμμα. Οι ίδιοι φορείς ζητούν να τεθεί το θέμα για συζήτηση και στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, αίτημα που στηρίζουν και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ανάλογο πρόγραμμα υλοποιεί και ο Δήμος Ν. Ιωνίας με συμμετοχή ιδιωτικής εταιρείας και κόστος συμμετοχής 35 ευρώ τη βδομάδα για κάθε παιδί. Μάλιστα, για την υλοποίησή του ο δήμος ενεργοποίησε την «καλλικρατική» σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία δεν εκπροσωπούνται ουσιαστικά οι γονείς. Ηδη, πάντως, ο σύλλογος γονέων του ενός από τα σχολεία που επέλεξε ο δήμος για το πρόγραμμα εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή του.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», με αφορμή τη στήριξη που προσέφεραν κάποιοι διευθυντές και προϊστάμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σημειώνει: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σ' αυτούς τους συναδέλφους και σ' όσους τυχόν κατέχουν κάποιες άλλες θέσεις διοικητικές, ότι όπου κι αν βρίσκονται χρειάζεται να θυμούνται ότι είναι επιστήμονες, παιδαγωγοί και μέλη του Συλλόγου, που λειτουργεί με δημοκρατία και συλλογικότητα». «Οποτε λοιπόν νιώθουν να συγκρούεται η ιδιότητα του υπάλληλου της διοίκησης μ' αυτή του παιδαγωγού και του μέλους του συλλόγου μας, χρειάζεται "να διαλέγουν στρατόπεδο". Γιατί πρέπει να ξέρει κι ο Σύλλογος σε ποια πλευρά στέκονται, για να υπερασπίζεται κι εκείνος την άποψή του και το ευρύτερο όφελος των μελών του και των παιδιών του λαού μας», τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών.

Ανάλογο πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης, με αντίτιμο 80 ευρώ ανά παιδί και με φορέα υλοποίησης μία ΜΚΟ εφαρμόζει και ο Δήμος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ