Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κινητικότητα και διεργασίες

Αξιοποιώντας περίπου ως «κράχτες» θέματα που είτε βρίσκονται στην επικαιρότητα είτε προκαλούν μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση (35ωρο - κοινωνικό κράτος, αναθεώρηση του Συντάγματος κ.α.), ο Συνασπισμός επιδιώκει να προσελκύσει δυνάμεις (ανεξαρτήτως προελεύσεως) και να ενισχύσει τη θέση του στο υπό ανακατάταξη πολιτικό σκηνικό.

Η γενικότερη κινητικότητα, που παρατηρείται, τον αναγκάζουν να προσαρμόζει ανάλογα τη στάση του και να κινείται «προληπτικά», νιώθοντας να απειλείται από την εμφάνιση νέων πολιτικών σχημάτων. Απειλή που διογκώνεται από την αδυναμία του να καταστήσει σαφές και διακριτό από το κυβερνών κόμμα το πολιτικό του στίγμα, αλλά και από την εσωκομματική «κινητικότητα» που παρουσιάζει φυγόκεντρες τάσεις.

Τελευταία, τα σενάρια για επικείμενη αποχώρηση του πρώην βουλευτή Ηρακλείου Σπ. Δανέλλη «φουντώνουν» και επισήμως ο ΣΥΝ δηλώνει πως «τίποτε δεν αποκλείεται». Αλλα στελέχη του, όπως η Μαρία Δαμανάκη, βρίσκονται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το κόμμα, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που «φλερτάρουν» με την ιδέα ενός φόρουμ της κεντροαριστεράς, για το οποίο λέγεται πως ήδη έχει δρομολογηθεί, στηριζόμενο από γνωστούς εκσυγχρονιστικούς φορείς όπως ο ΟΠΕΚ, η ΑΕΚ του Ν. Μπίστη κ.α.

Την ίδια στιγμή, η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ βολιδοσκοπεί τον «ευρύτερο χώρο της αριστεράς» και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που εκτιμά ότι θα τον συσπειρώσουν, τις οποίες μάλιστα διατυμπανίζει, αν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δε δικαιολογούν τις θριαμβολογίες και δεν επιτρέπουν να γίνεται λόγος για αξιοσημείωτο εύρος. Στο κάλεσμα του ΣΥΝ, πλην της ΑΚΟΑ και των Οικολόγων, με τους οποίους ήδη συνεργαζόταν, ανταποκρίθηκε η νεοσύστατη «πρωτοβουλία για την κοινή δράση της Αριστεράς», δηλαδή οι 5 που διαγράφτηκαν ή αποχώρησαν από το ΚΚΕ. Απέναντί τους ο ΣΥΝ εμφανίζεται γενναιόδωρος, εξασφαλίζοντάς τους το κομματικό κοινό του για την ανάπτυξη της αθροιστικής αντίληψής τους περί ενότητας της Αριστεράς.

Η προχτεσινοβραδινή εμφάνιση του Α. Ντρέκου σε εκδήλωση του ΣΥΝ για το ψευδεπίγραφο 35ωρο, ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που λένε ότι ναι μεν τα «έχουν βρει», αλλά αμφότεροι είναι προσεκτικοί στο χειρισμό της συνεργασίας προκειμένου αυτή να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η δημοσίως βήμα - βήμα προσέγγιση των «5» με το ΣΥΝ θα έχει σταθμούς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, για το οποίο οι «5» λέγεται πως θα αξιοποιήσουν το όποιο έρεισμα τους έχει απομείνει στο συνδικαλιστικό χώρο, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα «ευρύ και ενωτικό ψηφοδέλτιο», με προεξάρχοντες τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην πρόταση συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ, ο ΣΥΝ δεν έχει πρόβλημα να συζητά. Αλλωστε έχει έφεση στις δημόσιες σχέσεις και σε καμία περίπτωση δε θα διακινδύνευε να χαρακτηριστεί αρνητής της ενότητας, απορρίπτοντας μια πρόταση συνεργασίας. Φυσικά, τίποτε δεν τον εμποδίζει, παράλληλα με τις όποιες συζητήσεις, να προωθεί τους σχεδιασμούς του για την κάθοδό του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που το ΔΗΚΚΙ προτείνει να αποτελέσουν την αφετηρία μιας γενικότερης συνεργασίας.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η ένταση της επίθεσης στο ΚΚΕ και η επαναφορά των χιλιοειπωμένων περί «απομονωτισμού», «άρνησης της ενότητας» κ.λπ. Κανείς, βέβαια, δε θα πει πως η ενότητα για την ενότητα, χωρίς βάση, που θα εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Κανείς, επίσης, δε θα πει πως η ηγεσία του ΣΥΝ είναι αυτή που επανειλημμένως έχει διακηρύξει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση συνεργασίας με το ΚΚΕ, είναι άλλωστε αυτή που καλύτερα απ' όλους γνωρίζει πως άλλοι είναι οι όμοροί της, ιδεολογικά και πολιτικά, χώροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ