Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το φως του «Πρωινού Αστρου»

«Ο Ρίτσος αποτέλεσε για μένα και για ολόκληρη τη γενιά μου, φωτοδότη ήλιο. Η ποίησή του τροφοδότησε με το φως, το στοχασμό, τον αγώνα, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ευαισθησία και την τρυφερότητά της όλους εμάς, ή όσους από εμάς θέλαμε και πιστεύαμε στην αλλαγή του κόσμου με άλλα χαρακτηριστικά»...

Μ' αυτά τα λόγια ο Χρήστος Λεοντής αναφέρθηκε στον τελευταίο «καρπό» της δημιουργικής συνάντησής του με τον Γιάννη Ρίτσο, σε παρουσίαση στο «Θέατρο Τέχνης» του νέου δίσκου του «Πρωινό Αστρο» (εκδόσεις «Μετρονόμος»). Ο συνθέτης, που το 1975 τάραζε τα νερά της ελληνικής μουσικής μελοποιώντας το «Καπνισμένο Τσουκάλι», τώρα παρουσιάζει το «Πρωινό Αστρο», που ο Ρίτσος έγραψε το 1955 συνεπαρμένος από τη γέννηση της κόρης του, Ερης. «Είναι από τα τρυφερότερα ποιήματα που έχω διαβάσει», είπε ο Χρ. Λεοντής. «Το ποίημα ξεφεύγει από τη σχέση του πατέρα προς το νεογέννητό του και προχωρεί τα πράγματα πολύ πιο πέρα. Ο ποιητής περνάει την ιδεολογία του σε έναν άνθρωπο που αντικρίζει πρώτη φορά τον κόσμο, έναν κόσμο όπως εκείνος τον οραματιζόταν». Τα έξι καινούργια λυρικά τραγούδια του δίσκου ερμηνεύει ο Παντελής Θεοχαρίδης, ενώ στίχους απαγγέλλει η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή.

«Νανούρισμα - δοξαστικό» τρυφερότητας χαρακτήρισε το έργο ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης. Η Ερη Ρίτσου τόνισε ότι πρόκειται για «πολύ τρυφερή και ψαγμένη δουλειά», όπου «η μουσική δένει υπέροχα με το ποιητικό έργο, στο οποίο υπάρχουν όλοι οι προβληματισμοί του Ρίτσου». Ανέφερε επίσης πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το «Πρωινό Αστρο» μελοποιήθηκε, τελευταία, από τρεις συνθέτες ( Χρ. Λεοντή, Σ. Τσιλίκη, Σ. Κασσάρα).

«Στην άγρια εποχή μας, θέλουμε με το τραγούδι μας να ορθώσουμε μια κραυγή», υπογράμμισε ο Χρ. Λεοντής. «Να μπορέσει ο κόσμος να σταθεί όρθιος. Να στηριχτεί στους ποιητές του... Ο Ρίτσος όλη του η ζωή ήταν παράδειγμα αγώνα και όχι παραίτησης...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ