Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τον αμερικανοΝΑΤΟικό «Αττίλα»

Είκοσι πέντε και πλέον χρόνια το ΚΚΕ και ο «Ρ» υπέδειχναν και απέδειχναν τους ηθικούς αυτουργούς της τραγωδίας της Κύπρου - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, CΙΑ, Αγγλία - τα εκτελεστικά τους όργανα, αλλά και το ρόλο των προδικτατορικών ελληνικών κυβερνήσεων, της αμερικανοκίνητης χούντας, αλλά και των μεταδικτατορικών ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ποτέ δε θέλησαν να ανοίξει στη Βουλή ο «Φάκελος» του Κυπριακού και να δικαστούν οι υπαίτιοι.

Με είκοσι έξι χρόνια καθυστέρηση κυκλοφόρησε στα ελληνικά, και παρουσιάστηκε χτες, το - αρκετών αποκαλυπτικών στοιχείων - βιβλίο του Ελληνα γαλλόφωνου συγγραφέα Δημήτρη Τ. Αναλι «Κύπρος -Επιχείρηση "Αττίλας"» («Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη), με ομιλητές τον Γιάννη Καψή και τον Κύπριο δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη.

Ο Γ. Καψής, μιλώντας για το βιβλίο, είπε μεταξύ άλλων ότι «οι πληγές άνοιξαν το 1948» και ότι «πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε ρομαντικά ότι οι Αμερικανοί και οι Αγγλοι είναι "φίλοι". Απλώς έχουν συμφέροντα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου». Ο Γ. Καψής επιχείρησε - χωρίς σοβαρά επιχειρήματα - να απαλλάξει των ευθυνών του τον Α. Παπανδρέου, ενώ απέδωσε μερίδιο ευθύνης στον Μακάριο, που ενώ ο ίδιος τον είχε προειδοποιήσει «αν δεν ανατρέψετε τους στρατιωτικούς, θα σας ανατρέψουν εκείνοι», δεν τους ανέτρεψε, και στην κυβέρνηση Κυπριανού «που δεν αντέδρασε στην ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού κράτους».

Το βιβλίο, μεταφρασμένο από τον Νίκο Γκόλια, με τη συνεργασία του συγγραφέα, γράφτηκε στη Γαλλία και στα γαλλικά, το φθινόπωρο του 1974. Μετά πολλών εμποδίων εκδόθηκε το 1978 και ήταν το πρώτο και το μόνο στα γαλλικά, που αποκάλυπτε την τεράστια ευθύνη - δηλαδή τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Αγγλίας, στην επιχείρηση «Αττίλα» και την προετοιμασία της χρόνια πριν.

Ο συγγραφέας, όπως και στο περσινό, επίσης αποκαλυπτικό βιβλίο του «Χρονικό ενός πολιορκημένου λαού - Γιουγκοσλαβία 1995-1996», αποκαλύπτει: Τα μακρόχρονα σχέδια του ιμπεριαλισμού -ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών στρατιωτικών και πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων τους - με την αρπαγή εδαφών της Κύπρου με εκτελεστικό τους όργανο την Τουρκία. Την ολέθρια συμβολή του «εξαγορασμένου» Γιόζεφ Λουνς και του Κίσινγκερ. Τη συνενοχή ελληνοαμερικανικών παραγόντων, αξιωματικών του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας του. Την αποδυνάμωση του ΟΗΕ, ώστε να μην αντιδράσει στο έγκλημα. Την ενεργό βοήθεια της χούντας. Αλλά και τη συνένοχη πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με αυτή την πολιτική προλογικά τονίζει: «Οταν κατηγορούνται διάφοροι πολιτικοί, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Γιουγκοσλαβία, σήμερα για εθνοκάθαρση και απάγονται με γκανγκστερικό τρόπο από τις δυνάμεις κατοχής στη χώρα τους, εύλογο είναι να αναρωτηθούμε γιατί οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες της Κύπρου και οι πάνω από 200.000 "εθνοκαθαρμένοι", καθώς και οι περιουσίες τους δε βρήκαν ούτε μια ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παραπομπή σε δίκη των Τούρκων υπευθύνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ